Početna » Šareni defile narodnih nošnji oživeo ulice Svrljiga

Šareni defile narodnih nošnji oživeo ulice Svrljiga

0

9Sinoć je u Svrljigu svečano otvoren peti Međunarodni festival folklora “Neka živi selo naše”.

 

Ovaj festival, koji je prethodnih godina bio smešten u Drajincu, ove godine se održava na Sportsko-rekreativnom centru Pastirište, gde je okupio brojne učesnike i posetioce iz zemlje i inostranstva.

Učesnici iz Meksika, Severne Makedonije, Turske i Srbije prodefilovali su kroz grad u živopisnim narodnim nošnjama i preneli deo svoje bogate kulturne baštine u Svrljig.

Posetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnom programu festivala, gde su posebno pažnju izazvale igre iz Meksika i Turske.

Energični plesovi iz Meksika, sa živopisnim kostimima i dinamičnim ritmovima, oduševili su prisutne, dok su tradicionalne igre iz Turske, koje spajaju eleganciju i snagu, ostavile publiku bez daha.

Folklor svrljig

Svrljižani i brojni gosti festivala uživali su u upoznavanju različitih kultura, a mnogi su se pridružili defileu kroz grad, učestvujući u slavlju koje je spojilo različite narode i tradicije.

Festival su svečano otvorili predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković i Daliborka Minić, organizator manifestacije. U svojim govorima, oni su istakli značaj ovog događaja za očuvanje kulturnog nasleđa i promociju Svrljiga kao mesta susreta različitih kultura.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas