Početna » Nišville slavi jazz ikone: Filmovi o Petroviću i Blamu i koncert kvarteta

Nišville slavi jazz ikone: Filmovi o Petroviću i Blamu i koncert kvarteta

0

U utorak, 13. avgusta, sa početkom u 20.00, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, u okviru filmskog programa Nišville jazz festivala, ljubitelji jazza imaće priliku da uživaju u jedinstvenom događaju. Prikazaće se dokumentarni filmovi o jazz legendama Bošku Petroviću i Miši Blamu, nakon čega će uslediti koncert kvarteta Ratko Zjača/Vid Jamnik.

Boško Petrović: Jazz ikona Jugoslavije i Hrvatske

Boško Petrović, vibrafonista, jedno je od najznačajnijih imena jugoslovenske i hrvatske jazz scene. Svoju karijeru započeo je 50-ih godina prošlog veka. Petrović je osnivač Zagrebačkog džez kvarteta, a vodio je i mnoge druge sastave poput Zagrebačkog jazz kvinteta, B.P. Convention Big Banda, i Boško Petrović Trija. Bio je vlasnik B.P. kluba u centru Zagreba, gde su nastupali najveći svetski muzičari, kao i izdavačke kuće Jazzette Records. Organizator brojnih jazz manifestacija, Petrović je redovno nastupao na svetskim manifestacijama, bilo sa svojim sastavom ili kao solista. Dokumentarni film o Bošku Petroviću režirala je Melanija Pović Jagarinec, uz produkciju Sonje Knez i saradnju sa novinarima Davorom Hrvojem i Sašom Drachom.

Miša Blam: Jazz pionir i edukator

Mihajlo Miša Blam, jazz kontrabasista i kompozitor, jedan je od najvažnijih imena jugoslovenske i srpske jazz scene. Karijeru je započeo 60-ih godina prošlog veka u klasičnoj muzici, a ubrzo je otputovao u Njujork, gde je započeo svoju jazz karijeru saradnjom sa legendarnim trubačem Četom Bejkerom. Tokom karijere snimio je preko 40 albuma i osnovao prvi jazz magazin na Balkanu, Jazz Tribune. Autor je nekoliko knjiga o jazzu i postavke prvog muzeja jazza u Srbiji.

Kvartet Ratko Zjača/Vid Jamnik: Muzičko nasleđe na sceni

Nakon projekcije filmova, publika će uživati u koncertu kvarteta Ratko Zjača/Vid Jamnik. Vid Jamnik, učenik Boška Petrovića, smatra se njegovim naslednikom. Kvartet će spojiti jazz nasleđe sa savremenim muzičkim izrazom, obećavajući nezaboravno veče.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas