Početna » Planinari iz Niša osvojili vrh “zemlje izlazećeg sunca”

Planinari iz Niša osvojili vrh “zemlje izlazećeg sunca”

0

Četvoro planinara ostvarilo je zapažen uspeh na najvišem vrhu planine Fudži, visokom 3776 metara, koji je i najviša tačka Japana. Dragana Stojković i Dragiša Stojković iz Planinarskog društva “Preslap” iz Niša, zajedno sa Vukašinom Pavlovićem i Zoranom Pavlovićem Paćom iz Predejana, uspešno su stigli na vrh ove impresivne planine.

Uspon je izveden putem Jošida trase, najposećenijeg puta do vrha Fudžija, koji predstavlja dve trećine svih uspona tokom sezone. Ekipa je krenula sa visine od 2300 metara, a put do vrha im je oduzeo oko šest sati.

“Tokom uspona, teren je bio pretežno od vulkanske prašine i peska, dok je pri vrhu prešao u sitno vulkansko kamenje. Povoljni vremenski uslovi, sa sunčanim i toplim danom, dodatno su doprinosili uspehu ove avanture”, saopštili su.

Foto: PD “Preslap”

Planinarsko društvo “Preslap” nije prvi put na planini Fudži. Miroslav Dokman popeo se na ovu planinu 2017. godine, dok je Nenad Stojanović postigao isti cilj 2019. godine. Sada su se otac i ćerka, Dragiša i Dragana Stojković, po prvi put suočili sa nadmorskom visinom većom od 3000 metara, kao diplomirani inženjeri elektronike.

Foto: PD “Preslap”

“Uspon i silazak protekli su bezbedno i bez ikakvih problema”, izjavili su iz Planinarskog društva “Preslap”. “Ponosni smo na ovaj uspeh i radujemo se što smo, kao tim, ostvarili ovaj značajan cilj.”

Planinari su se vratili sa neverovatnim uspomenama i dostignućem koje će zauvek ostati u njihovim sećanjima.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas