Početna » Kamere i dronovi protiv divljih deponija u Nišu. Najavljene oštre kazne za nelegalno odlaganje otpada [VIDEO]

Kamere i dronovi protiv divljih deponija u Nišu. Najavljene oštre kazne za nelegalno odlaganje otpada [VIDEO]

1

Predsednik Gradske opštine Palilula, Bratislav Vučković je istakao da će opština preduzeti odlučne korake kako bi se rešio problem nelegalnog odlaganja otpada, što uključuje uvođenje drastičnih kazni za one koji ne poštuju komunalni red.

„Prvo i osnovno na čemu ćemo raditi je uklanjanje divljih deponija sa naše teritorije, i uvođenje drastičnih kaznenih odredbi i sprovođenje kaznenih mera za one građane koji ne poštuju komunalni red u gradu”, rekao je Vučković.

Kako bi ojačali borbu protiv nelegalnog odlaganja otpada, opština će koristiti kamere i dronove. Iako Vučković nije otkrio konkretne lokacije na kojima će kamere biti postavljene, najavio je da će rezultati ove inicijative biti vidljivi u narednih mesec do mesec i po dana.

Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula

„Danas smo našoj komunalnoj miliciji dali na revers dron, koji poseduje GO Palilula, zatim kamere. Lokacije neću otkrivati, ali verujem da ćemo ubrzo videti prve rezultate“, rekao je Vučković.

Jedan od najnovijih slučajeva koji ilustruje ovaj problem jeste deponija kod novog ulaza u Elektronsku industriju, bivša ulica Marina Držića. Uprkos naporima komunalnih inspektora, velika količina otpada se pojavila svega nekoliko dana nakon što je prostor očišćen.

„Ne može naše komunalno preduzeće da očisti sve što se u gradu zaprlja“, zaključio je Vučković, naglašavajući važnost saradnje građana i striktne kontrole kako bi se zaštitila životna sredina.

Načelnik Komunalne milicije, Dejan Kovačević, istakao je da su kamere postavljene na pet lokacija, prepoznatih kao najkritičnije u smislu stvaranja divljih deponija.

„Odredili smo pet lokacija na kojima će biti postavljene fiksne kamere, koje će snimati prostor, kako bismo stali na put nesavesnim građanima, koji na obodima grada prave divlje deponije. Nabavili smo i jedan dron, koji ćemo koristiti na lokacijama gde ne postoje tehnički uslovi za postavljanje kamera. Patrole komunalne milicije će četiri do pet puta u toku dana dronom nadgledati te lokacije“, rekao je Kovačević.

Kamere su opremljene senzorima koji detektuju pokrete i automatski se aktiviraju. Snimci se odmah prosleđuju komunalnoj miliciji, koja će potom reagovati na terenu ili pratiti počinioce putem registarskih oznaka vozila. Kazne za nelegalno odlaganje otpada variraju od 6.000 do 120.000 dinara, u zavisnosti od toga da li otpad odlaže fizičko lice, preduzetnik ili pravno lice.

„Svi nesavesni građani koji bacaju otpad na ovim lokacijama, bilo da su to tone komunalnog otpada ili šut, moraju biti kažnjeni. Ovaj grad mora da stane na kraj stvaranju divljih deponija“, dodao je Kovačević.

On se nada da će i druge gradske opštine slediti primer Palilule i nabaviti sličnu tehnologiju kako bi zajedno delovali na rešavanju problema.

„Ja se nadam da će i druge opštine, ne samo opština Palilula, nabaviti kamere i raditi s nama na postavljanju tih kritičnih lokacija kako bismo stali na put nesavesnim građanima“, istakao je Kovačević.

Proces funkcionisanja ovih sistema biće jednostavan – identifikacija vlasnika vozila iz kojih je otpad izbačen vršiće se na osnovu snimaka, a vlasnici vozila biće pozvani da daju obaveštenje o tome ko je upravljao vozilom u tom trenutku. Na osnovu tih informacija, sprovodiće se sankcionisanje.

„Kazne se kreću od 6.000 do 120.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je otpad izbačen od strane fizičkog lica, preduzetnika ili pravnog lica“, pojasnio je Kovačević.

Načelnik je podsetio da je komunalna milicija ranije imala uspeha sličnim projektima, poput korišćenja kamere postavljene pre 7-8 godina u opštini Pantelej, kada je kažnjeno preko 30 nesavesnih građana. Međutim, zbog zastarevanja tehnologije i pokvarenih kamera, taj projekat nije mogao biti nastavljen.

„Problem divljih deponija naročito je izražen u opštinama na obodima grada, kao što su Pantelej, Crveni Krst, i Palilula. Jedina gradska opština Medijana je manje kritična, jer se nalazi u centru grada“, naveo je Kovačević, naglašavajući da građani gotovo svakodnevno prijavljuju nove deponije.

Uprkos poteškoćama, komunalna milicija ulaže napore da odmah odgovori na prijave građana, ali mali broj patrola često otežava blagovremeno delovanje.

„Grad Niš ima skoro 300.000 stanovnika, i zahteva veći broj komunalnih milicionera. S obzirom na to da pokrivamo i sela u okviru gradskih opština, koja su udaljena i preko 30 kilometara, često ne stižemo na vreme da uhvatimo počinioce na delu“, zaključio je Kovačević.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

1 komentar

Avatar
Petar 4. septembar 2024. - 15:33

Ima li jedan dron za Nišlijsku mehanu i 3 njihova vozila parkirana non-stop na žuti “X” u Stefana Prvoenčanog ili si to dozvolio? Po čemu su oni povlašćeni?!

Odgovor

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas