Početna » Novi broj časopisa ‘Gradina’: Povratak redovnom tromesečnom ritmu

Novi broj časopisa ‘Gradina’: Povratak redovnom tromesečnom ritmu

0

Najnoviji broj časopisa „Gradina“, oznake 107/2023, nedavno je izašao iz štampe, a urednici s ponosom najavljuju da će prvi broj za 2024. godinu uskoro biti dostupan. Trenutno se radi na završavanju tri nova broja, što označava povratak časopisa njegovom tradicionalnom tromesečnom ritmu izlaženja.

Kako ističu iz redakcije „Gradine“, cilj je da se do kraja godine ubrzano objave preostali brojevi, dok bi od 2025. godine časopis ponovo redovno izlazio četiri puta godišnje. Ovaj književno-umetnički časopis, sa tradicijom koja datira još od 1900. godine, kontinuirano se objavljuje od 1966. godine, i zadržava status jednog od najvažnijih kulturnih simbola Niša.

Novi broj donosi niz značajnih književnih dela, u skladu sa običajem da časopis otvaraju radovi poznatih srpskih autora. U ovom broju to su pesme Enesa Halilovića, dobitnika nekoliko književnih nagrada. Pored njega, poeziju donose i priznati srpski pesnik Perica Markov, kao i mladi talenti Nevena Budimir i Milić Vulović.

Prozni deo časopisa obogaćen je delima Branislava Jankovića, cenjenog niškog prozaika i filmskog scenariste, kao i radom mlade autorke Katarine Mitrović. Esejistički segment sadrži intrigantan tekst profesora Dejana D. Milutinovića o Borhesovim pričama, povodom 80. godišnjice „Maštarija“. U fokusu su i esej Radice Mitrov o transmedijalnosti u filmu „Blade Runner“, te kritika Mirka Demića o zapostavljenom opusu Slobodana Ćirovića.

Posebnu pažnju privlače reminiscencije na džez festival „Nišvil“ autora Ivice Živkovića, kao i ogledi o poeziji Radeta Tanasijevića i prevod poljskog autora Krištofa Plešnjarovića.

Vizuelni deo broja krase radovi mlade slikarke Danice Maksimović, koja svojom recikliranom umetnošću kombinuje elemente elektronskog otpada i stvara ekološki inspirisane slike sa strim-pank estetikom.

Jedinstvenost ovog broja naglašava i prozno-poetski tekst „Prizemljena“, američkog pisca Džordža Branta. Ovaj komad osvetljava izazove pilotkinje dronova u američkim vojnim operacijama na Bliskom Istoku, istražujući njene životne i moralne dileme.

„Gradina“ nastavlja svoju misiju povezivanja savremenih književnih i umetničkih stvaralaca, zadržavajući relevantnost na kulturnoj sceni Srbije.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas