Početna » Evropska nedelja mobilnosti počinje: Javne površine za sve!

Evropska nedelja mobilnosti počinje: Javne površine za sve!

0

Ove godine, Evropska nedelja mobilnosti (16-22. septembar) započinje pod sloganom “Krećimo se kvalitetnije”, stavljajući u prvi plan značaj javnih površina i prostora za sve građane. Inicijativa koja promoviše održivu urbanu mobilnost, ima za cilj podsticanje upotrebe alternativnih prevoznih sredstava, kao što su bicikli, trotineti i pešačenje, i smanjenje upotrebe automobila.

Javni prostori, pešačke i biciklističke staze, kao i rekreativne površine poput jezera i trgova, pripadaju svima nama. Pametno kretanje doprinosi očuvanju zdravlja i zaštiti životne sredine, a Evropska nedelja mobilnosti nas podseća da svi zajedno radimo na unapređenju ovih aspekata života.

Ovogodišnja kampanja obuhvata čak 34 opštine širom Srbije, koje se uključuju u aktivnosti sa ciljem stvaranja funkcionalnih zelenih površina i smanjenja saobraćajnog zagušenja.

Podrška iz Evropske unije

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, ovom prilikom je naglasio značaj održivog transporta i zelenih rešenja za gradove:

„Evropska nedelja mobilnosti podseća nas na važnost čistih i pametnih transportnih rešenja. Evropska unija ostaje posvećena podršci Srbiji u njenim naporima da smanji emisije i unapredi urbani život. Zajedno možemo stvoriti zdravije, bezbednije i održivije gradove za sve građane. Pozivam sve da aktivno učestvuju u ovogodišnjim događajima i doprinesu boljoj budućnosti za našu planetu.”

Aktivnosti širom Srbije

Tokom trajanja Evropske nedelje mobilnosti, širom Srbije se organizuje niz aktivnosti poput biciklijada, šetnji, radionica i izložbi, sa ciljem da se građani motivišu na korišćenje ekoloških prevoznih sredstava. Fokus je na smanjenju zagađenja, buke i saobraćajnih gužvi, a ujedno se promoviše zdrav način života.

Četvorostruki olimpijac i najtrofejniji srpski biciklista, Ivan Stević, pozvao je sve ljubitelje biciklizma da se pridruže manifestaciji:

„Pozivam sve da nam se pridruže u promociji zdravog načina života i alternativnog prevoza!”

Dan bez automobila u Nišu

Evropska nedelja mobilnosti 2024. godine u Nišu počinje sa ambicioznim planom da unapredi javne prostore kroz aktivnosti koje promovišu zdrav način života i održivu mobilnost. Pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije“, događaji tokom cele sedmice će se fokusirati na bolju upotrebu javnih površina i njihovu dostupnost za sve građane.

Otvaranje manifestacije 16. septembra biće održano kod Beogradske kapije, gde će građani imati priliku da učestvuju u anketi o poboljšanju javnih prostora u Nišu. Program će uključivati nastupe dece iz predškolskih ustanova i škola, a poseban akcenat će biti stavljen na edukativne aktivnosti koje će promovisati ideje o održivoj mobilnosti i važnosti zajedničkih prostora.

Tokom nedelje, planirane su i panel diskusije na temu „Zajednički javni prostor: izazovi i mogućnosti“, koje će se održati na amfiteatru na Keju. Na panelu će učestvovati profesori Građevinsko-arhitektonskog i Ekonomskog fakulteta iz Niša, kao i predstavnici organizacija koje se bave pitanjima pristupačnosti i održive mobilnosti. Diskusija će biti prilika da se razmotre različiti izazovi sa kojima se Niš suočava kada je reč o korišćenju javnih površina.

Dodatne aktivnosti uključuju kreativne radionice za decu, nastupe muzičkih i plesnih grupa, a posebna pažnja biće posvećena edukaciji o značaju pešačenja, biciklizma i korišćenja javnog prevoza. Na ulici Generala Tranijea biće organizovana privremena obustava saobraćaja, gde će deca moći da učestvuju u kreativnim radionicama.

Jedan od najzanimljivijih događaja biće Dan bez automobila u Nišu, koji će se obeležiti 20. septembra u ulici Vožda Karađorđa. Učesnici će moći da uživaju u različitim aktivnostima, koje organizuju lokalne institucije, sportski klubovi i umetnici. Takođe, 22. septembra je planirana biciklistička tura “Vožnja kroz Niš” na stazi dugoj 10 km, sa pratećim aktivnostima za decu i sportske igre.

Ovi događaji u okviru Evropske nedelje mobilnosti pozivaju sve građane da aktivno učestvuju u kreiranju zdravije i održivije budućnosti za grad i planetu.

 

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas