Početna » Lakše ali skuplje. Upis u katastar sada uz pomoć advokata. Cena usluge nije mala

Lakše ali skuplje. Upis u katastar sada uz pomoć advokata. Cena usluge nije mala

0
Činjenica da od sada građani dokumentaciju i zahteve katastru podnose isključivo onlajn, preko advokata i geodetskih organizacija – sa sobom je donela nove troškove. Jer, sada uz taksu koju plaćamo RGZ-u, moramo da platimo i uslugu advokata ili geodete. A taj iznos – nije mali, piše N1.

Za svaki promet nepokretnosti, bilo da se kuća, stan ili zemljište prodaju, poklanjaju, nasleđuju, javni beležnici u roku od 24 sata šalju katastru svu potrebnu dokumentaciju za upis u katastar, koji ima rok od pet dana da tu promenu upiše. Građani u tim situacijama ne odlaze na šalter RGZ.

Svi ostali građani, koji na šaltere RGZ odlaze da bi u katastar upisali neupisane stanove iz otkupa, legalizovali nelegalizovane, upisali nedostajući JMBG vlasnika nekretnine, podnosili žalbe na već doneta rešenja, registrovali spajanje parcela… od sada su pravi šalter zamenili – elektronskim.

A, da bi došli do elektronskog šaltera, potrebni su im takozvani profesionalni korisnici – advokati i geodetske organizacije.

“Sve zahteve koje su građani do sada podnosili na šalterima katastarskih službi, od 4. novembra podnosiće isključivo digitalno i to preko profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija”, oglasio se RGZ saopštenjem.

Ono što u saopštenju nije pomenuto jeste da će građani morati da plate uslugu advokata ili geodetske organizacije.

Tarifa advokata je precizna i predviđa iznos od 24.750 dinara za podnošenje zahteva u katastar, bez obzira da li je reč samo o jednostavnoj dopuni podataka ili komplikovanijoj “papirologiji”.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas