Početna » Dr Nele Karajlić pred koncert u Nišu: “Postoji neka tajna veza između Niša i mene” [VIDEO]

Dr Nele Karajlić pred koncert u Nišu: “Postoji neka tajna veza između Niša i mene” [VIDEO]

0

Jedan od najznačajnijih rokenrol frontmena bivše Jugoslavije, Dr Nele Karajlić, prirediće spektakularni koncert u Nišu ove subote, 21. septembra s početkom u 21 sat. Banovina, jedan od najlepših koncertnih prostora na otvorenom u Nišu, biće ispunjena energijom i emocijama pesama koje su obeležile čitavu generaciju.

Govoreći o svom dolasku u Niš, Karajlić je naglasio posebnu povezanost sa ovim gradom.

„Niš ću pamtiti uvek po dobrim koncertima, po tome da je na svakom nastupu, bio to 1984, 1993. ili 2019. godine, atmosfera bila uzavrela. Jednostavno, postoji neka, uslovno rečeno, tajna veza između Niša i mene. Nije to samo preko muzike, već i zbog mojih dobrih prijatelja koje sam upoznao pre nego što sam postao poznat, a koji su iz Niša. Moj prvi kontakt sa rok muzikom desio se tokom gimnazijskih dana kada smo u Makarskoj gledali Gala uživo, perspektivan mladi bend iz Niša. O hrani da i ne govorim, jer svaki dolazak u Niš mene košta nekoliko kilograma viška.”

Foto: Glas juga

Karajlić je evocirao sećanja na simbole Niša iz prošlosti, poput Fudbalskog kluba Radnički i Elektronske industrije Niš.

„Elektronska industrija zauzimala je centralno mesto u mom domu, na mestu gde je stajao televizor, simbol porodičnog ognjišta.“

Što se tiče nadolazećeg koncerta, Karajlić je obećao da će atmosfera biti ispunjena emocijama, kao i uvek.

„Koncert u subotu će biti, kao i svaki naš koncert, ispunjen emocijama. Danas imam vrlo stabilan bend koji se zove Osiromašeni uranijum, jer se uranijum najsporije raspada, pa će tako naše sviranje trajati najmanje 3.500 godina, prema rečima naučnika. Ušli smo u ritam nastupa koji meni odgovara – nije prenatrpan, ali ih ima taman toliko da zadržim iluziju da sam još uvek mlad.“

Publici obećava pregršt hitova, ali i iznenađenja:.

„Naš repertoar obuhvata pesme iz prošlosti, ali polako koračamo i ka budućnosti, pa ćemo u subotu odsvirati nekoliko novih pesama, kao i one stare na koje ste možda zaboravili, a koje su jednako važne za moju karijeru kao i opštepoznate.“

Karajlić se osvrnuo i na promene u muzičkoj industriji, ističući da rokenrol više nije dominantan.

„Desile su se velike promene u muzičkoj industriji, a najvažnija je ta da rok muzika više nije dominantan faktor u odrastanju generacija. Nama je rok bio sve – jedini muzički pravac koji je od svojih sledbenika zahtevao da promene način života. To se nije dogodilo ni sa jednim drugim muzičkim pravcem.“

Foto: Glas juga

Ipak, rokenrol nije nestao, tvrdi Karajlić.

„Svetla budućnost možda leži upravo u tim kaver bendovima koji prenose baklju muzike novim generacijama, kao što ne možemo čuti Šopena kako svira, ali možemo čuti Pogorelića. Na vreme sam shvatio da je rok na izdisaju i zato sam prešao u književnost, jer književnost traje koliko i čovečanstvo, a muzika će trajati još duže – čak i kada nestane ljudi, u svemiru će se čuti neko kapanje, neka vrsta melodije.“

Foto: Glas juga

U subotu, Nišlije očekuje jedinstvena prilika da čuju kombinaciju starih hitova i novih pesama, a Karajlić obećava da će svaki trenutak zavisiti od atmosfere:.

„Organizatori su nas nedavno pitali za spisak pesama, a ja sam rekao: ‘Kako da vam dam spisak kad ni ja ne znam šta ćemo svirati?’ Sve zavisi od atmosfere. U Velikoj Plani smo počeli sa pesmom ‘Postoji jedno carstvo’. Videćemo kako će biti ovog puta, ali naravno nijedna pesma neće biti izostavljena. Možda čak proglasimo jesen koncertom pesme ‘Jesen stiže, dunjo moja.’“

Na svom poslednjem koncertu je odao počast svom kolegi i drugu Bori Đorđeviću, koji je nedavno preminuo. Tada su izveli pesmu „Kad padne noć“, a najavljuje da će verovatno i u Nišu izvesti neki od Borinih hitova.

„On je na neki način bio pravi naš narodni pesnik. On je prava naša narodna muzika, samo što je njegova muzika imala formu zapadne muzike. Za razliku od veštačkih narodnjaka, koji nemaju nikakve veze sa našim narodom, koji imaju samo melos, koji je došao sa Istoka. Bora je bio neko ko je bio stihoklepac, koji je govorio u stihu i koji me je uvek fascinirao kako brzo piše stihove. Ja sam se stalno mučio dok pišem, merio sam svaku reč, a on iz sebe izbaci tako velikom brzinom, da sam bio zapanjem kako je bio vešt praveći te rime i stihove“, prisetio se dr Nele Karajlić velikana srpske rok muzike.

Ističe da činjenica da njegova muzička karijera traje 40 godina pokazuje da su radili nešto kvalitetno. Poredeći vreme u koje je nastao njegov bend „Zabranjeno pušenje“ sa trenutnim muzičkim trendovima, Nele ističe da je tad rok muzika bila jedan socijalni pokret, gde su se fanovi identifikovali za izvođačima i kada je muzika bila način života, i dodaje da to sada ne može biti slučaj ni sa najpopularnijim pevačima.

Ovaj koncert u Nišu je posebna prilika za sve fanove da ponovo uživaju u njegovom prepoznatljivom šarmu i energiji, i da ožive duh prošlih vremena kada je muzika bila sredstvo izraza i otpora.

Ulaznice po ceni od 2.000 dinara dostupne su u Vintage Shop-u (Davidova 9) i pivnici „Nemir” (Učitelj Tasina 17), a koncert počinje u Banovini 21. septembra u 21 sat.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas