Početna » Institut za javno zdravlje Niš dobio hladnu sobu za vakcine

Institut za javno zdravlje Niš dobio hladnu sobu za vakcine

0

Institut za javno zdravlje Niš (IZJZ Niš) dobio je novi kapacitet za skladištenje vakcina zahvaljujući donaciji UNICEF-a – Hladnu sobu velikog kapaciteta. Koordinatorka za imunizaciju Nišavskog i Topličkog okruga, epidemiološkinja Zorana Deljanin, istakla je značaj ovog novog sistema skladištenja.

“Sada imamo mogućnost da skladištimo sve vakcine za Nišavski i Toplički okrug, a po potrebi i za druge opštine. To će značajno olakšati naš rad jer više nećemo morati da odmah distribuiramo vakcine Domovima zdravlja, pedijatriji i opštoj medicini”, objasnila je Deljanin.

Ona je naglasila važnost održavanja hladnog lanca za vakcine, kako bi one bile efikasne. Temperatura u Hladnoj sobi održava se između dva i osam stepeni, što je idealno za njihovo čuvanje.

Pored ovog unapređenja, direktor Instituta, Miodrag Stojanović, najavio je i predstojeću rekonstrukciju prostora u okviru Instituta.

“U narednih deset dana biće potpisan ugovor o rekonstrukciji 1.600 kvadratnih metara prostora, zahvaljujući projektu ‘Evropska unija za zdravstveni sistem Srbije’, koji realizujemo sa Ministarstvom zdravlja. Sredstva u visini od 1,3 miliona evra biće uložena u modernizaciju laboratorija, a rok za završetak radova je deset meseci”, izjavio je Stojanović.

Nakon rekonstrukcije, Institut će dobiti nove laboratorije koje će pružati sigurnije uslove rada za zaposlene, dok će pacijenti imati veći komfor i poboljšanu uslugu.

Pored ovih novina, Stojanović je najavio otvaranje „56. dana preventivne medicine“, koji će se održavati od večeras do 27. septembra. Ovaj tradicionalni skup okupiće stručnjake iz oblasti javnog zdravlja iz Srbije i deset evropskih zemalja, a biće predstavljeno čak 150 naučnih radova.

Pročitajte još…

Počinju 56. Dani preventivne medicine u Institutu za javno zdravlje Niš: Naredne godine u obnovljenim prostorijama

4o

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas