Početna » Počela izgradnja Spomenika nenasilju u Nišu: Prizor nade i sećanja

Počela izgradnja Spomenika nenasilju u Nišu: Prizor nade i sećanja

0

U Parku Sveti Sava u Nišu započeta je izgradnja Spomenika nenasilju, koji će biti jedinstven u Srbiji jer će predstavljati uspomene na mlade žrtve nasilja. Prema informacijama iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), trenutno se u radionici radi na izradi metalnog dela spomenika.

“Radovi na izgradnji Spomenika nenasilju su započeli. Izvođač se pridržava utvrđene dinamike i rokova, te na terenu sprovodi radove u skladu s tim. Za sada nemamo informacija o mogućim kašnjenjima, pa očekujemo da će sve biti završeno u predviđenom roku”, ističe direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević.

Izgradnja Spomenika nenasilju prvobitno je planirana za proleće 2023. godine, ali su radovi odloženi do sada, jer se na dva raspisana tendera nije javila nijedna firma. Do izvođača radova se došlo tek na trećem javnom pozivu.

“Izrada spomenika poverena je bravarskoj radnji ‘Jugoslav’ u okviru postupka javne nabavke, a ukupna vrednost radova iznosi 2,9 miliona dinara”, kazali su u KLER-u.

Inicijativa za podizanje spomenika dolazi od Mirijane Stoiljković, majke studenta Vuka Stoiljkovića, koji je ubijen 2014. godine u Parku Svetog Save.

Gradsko veće je u junu 2022. godine usvojilo predlog za izgradnju spomenika koji će podsećati na sve mlade žrtve fizičkog i verbalnog nasilja. Odluku Veća podržali su i odbornici Skupštine grada, nakon čega je Kancelarija za lokalni razvoj raspisala konkurs za idejno rešenje spomenika.

Na konkursu je pobedio rad studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu pod nazivom “Polet”, koji sadrži stihove pesnika Miroslava Mike Antića ispisane na postolju:

“Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica.”

Glavni element spomenika čine beli golubovi, koji su postavljeni tako da izgledaju kao da poleću iz kaveza ka nebu, a svaki golub predstavlja jednu žrtvu nasilja.

Spomenik “Polet” će biti visok 10 metara, a sa severne strane će podsećati na zvonike Hrama cara Konstantina i carice Jelene, dok će sa južne strane podsećati na solitere.

Student medicine Vuk Stoiljković (22) preminuo je od posledica uboda nožem koji mu je, nakon kraće rasprave u kafiću, zadao D.S., student fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. D.S. je osudjen na 12 godina zatvora.

Niš do proleća dobija Spomenik nenasilju: „Polet“ kao simbol mira i sećanja (VIDEO)

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas