Početna » Počela pozorišna sezona u Nišu. Od “Pogovora” do “Don Žuana”. Da li će umetnost da preživi?

Počela pozorišna sezona u Nišu. Od “Pogovora” do “Don Žuana”. Da li će umetnost da preživi?

1

Premijerom predstave “Pogovor” Nebojše Romčevića, u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, počela je nova sezona u Narodnom pozorištu Niš. Ova sezona nosi simboličan naziv “Umetnost preživljavanja”, i govori  o tome kako se, kroz umetnost, može savladati nestabilnost modernog vremena.

Spasoje Ž. Milovanović, upravnik niškog teatra i reditelj  predstave “Pogovor”, istakao je važnost teme preživljavanja u današnjem svetu.

“Pokušavamo da odgovorimo na pitanje na koji način se preživljava u ovom trenutku, ovde i sada, ali i kako se to činilo mnogo godina pre i kako će se činiti mnogo godina kasnije. Smatramo da je pozorište najbolji simbol te umetnosti preživljavanja u nestabilnom vremenu”, rekao je Milovanović.

Foto: Glas juga

Pored “Pogovora”, publiku uskoro očekuju brojne premijere. Već 12. oktobra, na repertoaru je predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf”, dok u novembru stiže “Don Žuan”, u režiji Vasila Vasileva. Milovanović je najavio i autorske projekte, uključujući rad Andrije Nosova na intrigantnom komadu o teorijama zavere, kao i predstavu “Smrt čoveka na Balkanu” u režiji Miroslava Momčinovića, jednog od najnagrađivanijih reditelja poslednjih decenija.

“Nadam se da će sezona biti bogata i plodna. Radićemo i predstave sa tektovima niških autora Baneta Jankovića i Stamena Milovanovića, kao i na projektima u saradnji sa rediteljima poput Snežane Trišić i Ane Tomović”, dodao je Milovanović.

Foto: Glas juga

Niško pozorište priprema i veliki projekat za 11. mart naredne godine, a Milovanović je uveren da će publika uživati u svim predstavama koje slede.

“Trudimo se da svaka predstava bude garant kvaliteta i uživanja u umetnosti. Posebno mi je drago što publika iz godine u godinu pokazuje sve veće poverenje u naš rad”, zaključio je.

Pročitajte još…

Mesec premijera u Narodnom pozorištu: “Pogovor” i “Ko se boji Virdžinije Vulf” pred publikom Niša

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

1 komentar

Avatar
Mika 3. oktobar 2024. - 07:31

Sa kvalitetom koje NP Niš pruža publici- sigurno NEĆE. Škart i šmira koje štancuju ne interesuju nikog edukovanog da baca pare na karte. Današnju većinsku populaciju više interesuje Pink nego kultura i pozorište: SROZAO se mentalitet naroda.

Odgovor

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas