Danas je u Nišu, kod Beogradske kapije, održana tradicionalna manifestacija „Gastro najzimnica”, koja slavi jesenje specijalitete i očuvanje domaćih običaja. Nišlije su uživale u mirisu ajvara i drugih đakonija koje se pripremaju tokom ove sezone. Posebna pažnja ove godine posvećena je takmičenju u pripremi ajvara, koje se održava po prvi put u okviru ove manifestacije.
“Ova manifestacija se organizuje prvi put, ali čini mi se da je Nišu i jugu Srbije baš nedostajala neka vrsta ajvarijade. Poznati smo po paprici, a naša paprika je najbolja, bez sumnje”, kaže uz osmeh Maja Sević iz Udruženja “Višnja”.
Na manifestaciji se okupilo 10 takmičarskih ekipa, koje su „ukrstile kašike” i pokazale svoje kulinarske veštine u pravljenju tradicionalnog ajvara.
“Ajvar treba da bude dobar, ukusan, pun ljubavi, i da na kraju ispadne najbolji. Pravi ajvar prepoznaje se najpre po izgledu, a zatim i po ukusu – kada osetite pravi ukus paprike, bez drugih dodataka, to je to.”
Dodala je i da je manifestacija značajna jer motiviše žene koje prave ajvar kod kuće da izađu i pokažu svoje umeće.
“Deca danas mogu da vide kako se pravi taj ajvar, a preko 30 štandova sa zimnicom predstavilo je proizvode žena iz celog juga Srbije.”
Manifestacija „Gastro najzimnica” već šesnaestu godinu za redom okuplja proizvođače iz svih delova juga Srbije, koji predstavljaju domaću zimnicu na preko 30 štandova. Mnoge žene su došle iz Leskovca, okoline Grdelice i drugih mesta kako bi pokazale tradicionalne recepte, a učesnici su naglasili važnost očuvanja ovih običaja za buduće generacije.
“Gradska opština Crveni Krst je sponzor ove manifestacije. Izdvojili smo 10 miliona dinara iz budžeta da podržimo sportske, kulturne manifestacije, manifestacije starih zanata i običaja, i da sve to prenesemo s kolena na koleno. Cilj je da se družimo s majstorima zanata i s našim sugrađanima”, izjavio je predsednik GO Crveni Krst prof. dr Miroslav Milutinović.
„Najbolji ajvar mora biti ukusan, sa puno ljubavi, i da na prvi pogled privuče svojom bojom, a zatim ukusom paprike bez suvišnih dodataka”, objašnjava Glasu juga druga domaćica.
„Naša tajna je pre svega ljubav, dobre paprike i mešanja. To je to, ništa posebno. Ovdje imamo sve što poželite – ajvar, slatko, piće… ali najvažnije je da je sve po staroj recepturi naših baka“, zaključile su domaćice koje su uz mešanje ajvara i zaigrale.
Takmičari su se složili da je ajvar, bez obzira na to da li je ljut ili blag, pravi predstavnik jesenje kuhinje.
Manifestacija je privukla veliki broj posetilaca, a organizatori veruju da će takmičenje u pripremi ajvara postati redovan deo ovog događaja i doprineti očuvanju autentičnih kulinarskih vrednosti juga Srbije.