Početna » Gradonačelnik Niša: Voda u Nišu je sigurna, nema razloga za paniku [VIDEO]

Gradonačelnik Niša: Voda u Nišu je sigurna, nema razloga za paniku [VIDEO]

0

Gradonačelnik Niša, Dragoslav Pavlović, rekao je danas na sedici Skupštine grada Niša, a povodom spekulacija o kvalitetu pijaće vode nakon istražnih radova u okolini sela Gornja Studena, da građani nemaju razloga za briku, da je voda u Nišu sigurna.

Pavlović je potvrdio da su nadležne inspekcijske službe izvele sve potrebne nadzore i analize. Prema najnovijim izveštajima, nema pokazatelja da bi istražni radovi u blizini Gornje Studene ugrozili kvalitet vode u Nišu.

“Inspektori su izašli na teren i utvrdili da su istražni radovi, koji su započeti pre tri godine, završeni, a bušotine su zatvorene. Važno je napomenuti da nema daljih istraživanja planiranih u ovom trenutku, ali ako se neko u budućnosti prijavi za nove radove, o tome ćemo javno i transparentno obavestiti građane. Sve će biti urađeno u skladu sa stručnim mišljenjima i relevantnim zakonima,” dodao je Pavlović.

U vreme inspekcijskog nadzora radilo se bušenje na drugoj bušotini dubine 143 metra. Prethodna, prva bušotina je 148 metara, a ukupan obim bušenja na tri bušotine je oko 600 metara.

“Pre svega, smatram da je ovo izuzetno važna tema za građane Niša, i želim da se obratim kako bismo svi bili sigurni u istinu i činjenice. Ne želimo da izazovemo paniku, i uveravam vas da zaista nema razloga za zabrinutost. Već tri godine traju istražni radovi na području Gornje Studene, a sve hemijske i mikrobiološke analize koje svakodnevno sprovodi naš Niški vodovod pokazuju da je voda u potpunosti ispravna za piće,” izjavio je Pavlović.

Gradonačelnik je naglasio da će se u budućim planovima osloniti na stručnjake iz oblasti rudarstva i vodosnabdevanja kako bi se očuvala bezbednost svih građana.

“Ne postoji način da neko ko nije stručan bavi se ovom oblasti. U budućnosti ćemo konsultovati ekspertske timove iz oblasti rudarstva, kvaliteta tla, kao i vodosnabdevanja, kako bismo doneli najbolje moguće odluke,” izjavio je.

Istražni prostor obuhvatao je teritorije opštine Niška Banja i opštine Bela Palanka, sa ukupnom površinom od preko 55 kvadratnih kilometara. Iako su istražni radovi sada završeni, Pavlović nije isključio mogućnost novih prijava za istražne radnje u budućnosti, ali je ponovo istakao transparentnost kao prioritet.

“Ako se neko u budućnosti ponovo prijavi za istražne radove, sve će biti predstavljeno javnosti. Nemamo šta da krijemo, i svaki korak će biti preduzet uz konsultacije sa stručnom javnošću”, zaključio je gradonačelnik.

Pavlović je apelovao na građane da ostanu smireni i veruju nadležnim institucijama.

“Građani Niša mogu da budu sigurni u ispravnost svoje pijaće vode. Sve relevantne analize pokazuju da nema razloga za paniku, a mi ćemo i dalje pratiti situaciju i redovno obaveštavati javnost o svim važnim informacijama”, poručio je Pavlović.

Odbornica grupe “Biramo Niš” Tamara Milenković Kerković je rekla da “mora biti zaustavljeno odmah” kopanje kod izvorišta “Studena” i da se moraju zabraniti dalja bušenja.

“Tražimo da se hitno formira Komisije za zaštitu životne sredine Skupštine Grada Niša i organizuje javna rasprava kojoj bi prisustvovali i stručnjaci i predstavnici nadležnih ministarstava”, kazala je Milenković Kerković.

Dragan Milić, šef istoimene odborničke grupe je rekao da su odbornici od gradonačelnika čuli “priču o blagotvornosti” kopanja u blizini izvorišta “Studena” i o tome da je izvorište udaljelno “čak” dva kilometra.

Kazao je da “kao lekar zna koliko veliku štetu nanose teški metali u organizmu čoveka”.

“Ovo nije lažna uzbuna među stanovništvom Niša, ovo je prava uzbuna. Ukoliko mi sada u korenu ne sasečemo želju za iskopavanjima, ko zna šta nas čeka”, rekao je Milić.

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada Niša je 36 tačaka.

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas