Početna » Nova školska godina počinje blagoslovom mitropolita Arsenija: “Ličnim primerom vaspitavamo našu decu”

Nova školska godina počinje blagoslovom mitropolita Arsenija: “Ličnim primerom vaspitavamo našu decu”

0

U Sabornom hramu u Nišu, sa blagovoljenjem Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita niškog g. Arsenija, upriličen je Priziv Svetog Duha, koji je usledio nakon Svete Arhijerejske Liturgije. Ova svečanost, koja se tradicionalno održava na početku školske godine, simbolizuje duhovno osvećenje i blagoslov za sve učesnike u obrazovnom procesu. Ove godine, okupljanje je okupilo brojne predstavnike obrazovnih institucija, sveštenstvo, kao i roditelje i učenike.

Mitropolit Arsenije je, obraćajući se prisutnima, naglasio važnost istrajnosti i vere u vremenu punom iskušenja i izazova.

„U vreme kada je teško vaspitavati mlade, potrebno je da dajemo lične primere, jer jedino ličnim primerom možemo da vaspitavamo našu omladinu“, istakao je.

Svečanosti je prisustvovao rektor Niškog univerzitet, dekani fakulteta, profesori, direktori osnovnih i srednjih škola, kao i studenata i učenika. Svi oni su se okupili s jednim ciljem — da dobiju blagoslov za predstojeću školsku godinu, koja je često ispunjena izazovima, ali i mogućnostima za lični i profesionalni razvoj.

Mitropolit je tom prilikom posebno naglasio značaj zajedništva u obrazovanju:

„Želim ovom prilikom da čestitam početak nove školske i akademske godine svim dekanima, rektoru, profesorima i nastavnicima. Svaka godina je novi početak, da Gospod ukrepi i profesore, nastavnike, učitelje, učiteljice, sve one koji se trude.“

Tokom svog obraćanja, Mitropolit Arsenije je citirao potresnu priču iz Evanđelja o Hananejki, ženi koja je tražila pomoć za svoju bolesnu kćer.

„Gospod joj kaže: ‘O ženo, velika je vera tvoja, neka ti bude po želji tvojoj.’ Ova rečenica nas podseća na snagu vere i ustrajnost u molitvi“, rekao je on.

Mitropolit Arsenije je u svom obraćanju istakao značaj ličnog primera u vaspitavanju omladine.

“U vreme koje je puno iskušenja, potrebno je da dajemo lične primere. Samo kroz lični primer, a ne rečima, možemo vaspitavati našu decu.”

On je takođe čestitao početak nove školske godine svima prisutnima.

“Da Gospod ukrepi i profesore, nastavnike, učitelje, sve one koji se trude oko vaspitanja naše dece. Da prosvetli naš um i srca, kako bismo zajedno gradili bolju budućnost.”

 

Priziv Svetog Duha u Nišu, kao i svake godine, predstavlja simbol nade i zajedništva, podsećajući sve na važnost duhovnog vodstva i snage zajednice u procesu obrazovanja.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas