Početna » Dr Milić o optužbama v.d. direktora UKC Niš: Sramno je omalovažavati lekare koji rade danonoćno

Dr Milić o optužbama v.d. direktora UKC Niš: Sramno je omalovažavati lekare koji rade danonoćno

1

Dr Dragan Milić, rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, reagovao je na dopis koji je v.d. direktor UKC Niš, prof. dr Zoran Perišić, postavio na zvaničan sajt ustanove, nazivajući ga „prepunim laži i izmišljotina koje karakterišu njegov celokupni rad, kako kao direktora UKC Niš, tako i kao bivšeg gradonačelnika Niša“.

 

Prema rečima dr Milića, Perišić će ostati upamćen kao jedini direktor UKC Niš koji je „pljuvao, omalovažavao i ponižavao celu jednu kliniku i celokupno osoblje klinike“. Dr Milić je naglasio da su lekari Klinike za kardiohirurgiju radili bez naknade tokom 25 vikenda prošle godine kako bi očistili listu čekanja. Ističe da je ova klinika jedina južno od Beograda koja izvodi kardiohirurške procedure i transplantacije.

„Nikada se nije desilo da direktor UKC-a omalovažava rad klinike kojoj je generalni direktor“, izjavio je Milić.

Podseća i na Perišićeve ranije poteze, kada je podneo krivične prijave protiv sedam lekara Klinike za kardiohirurgiju zbog navodnog falsifikovanja podataka u naučnoj studiji.

„Tužilaštvo je odbacilo njegove lažne klevete i prijavu“, istakao je Milić i dodao da bi, u bilo kojoj normalnoj zemlji, Perišić bio smenjen zbog lažnih optužbi.

 

Dr Milić je naveo i da je Perišić opstruisao rad klinike uskraćujući nabavku neophodnog materijala, a iz njegovog dopisa zaključuje da je Klinika za kardiohirurgiju predstavljena kao ustanova u kojoj „rade sami neradnici“.

„Ti ‘neradnici’ su prošle subote i nedelje radili dve kadaverične transplantacije bubrega od 21h uveče do 7h ujutro“, rekao je Milić i ukazao da je u zvaničnoj objavi UKC Niš namerno izostavljeno da su transplantacije obavljene na Klinici za kardiohirurgiju.

 

„Klinika za kardiohirurgiju ima samo jednu EKK mašinu, tako da se kardiohirurške operacije izvode samo u jednoj sali“, objasnio je Milić.

Naveo je da su do sada u 2024. godini obavljene 341 kardiohirurške i 269 vaskularnih operacija, a očekuje se da će do kraja godine broj kardiohirurških zahvata porasti na 450. Klinika, prema njegovim rečima, nema listu čekanja, jer su svi pacijenti koji prođu preglede operisani odmah ili u najkraćem mogućem roku.

 

Dr Milić tvrdi da klinika godinama traži novu EKK mašinu, ali da to još uvek nije omogućeno.

„Radimo samo sa jednom mašinom koju je obezbedila američka ambasada“, rekao je, ističući da je Perišić otuđio donaciju u holterima koja je bila namenjena Klinici za kardiohirurgiju.

Takođe, dodao je da je Perišić preusmerio donaciju u vidu ultrazvučnog aparata koju je obezbedio doc. dr Milan Lazarević.

Perišićeve optužbe o lenjosti lekara Klinike za kardiohirurgiju nazvao je sramotnim, ističući da šest kardiohirurga pokrivaju salu, ambulantu, konsultacije, dežurstva, konzilijume i administraciju, pri čemu operacije traju ne kraće od pet do šest sati, a često i duže.

„Sramno upoređuje institut ‘Dedinje’ za čije je opremanje država dala preko 50 miliona evra sa našom zgradom u koju je država uložila tek 2 miliona evra“, rekao je dr Milić.

Osim kritike prema radu UKC Niš, dr Milić se osvrnuo i na nepotizam koji, prema njegovim rečima, obeležava mandat Zorana Perišića. Optužio ga je da je postavio svoju suprugu za glavnu sestru klinike, i to bez obaveštavanja Agencije za borbu protiv korupcije.

„Potpis oba supružnika je na aneksu ugovora, što nikada niko u istoriji Srbije nije uradio“, istakao je Milić.

U svom odgovoru, dr Milić je naveo i niz spornih odluka Perišića, uključujući i smenu dr Maje Petrović sa mesta rukovodioca Klinike za oftalmologiju, jedine doktorke koja ne radi privatno i nema listu čekanja za operacije katarakte.

„Ali zato njegova matična klinika – kardiologija – ima 400 pacijenata na listi čekanja za koronarografije“, dodao je Milić.

„Zoran Perišić, iako je napunio 65 godina 15. februara ove godine, nelegitimno je nastavio da bude direktor UKC Niš“, tvrdi Milić, navodeći da Perišić nikada nije dobio mandat od Vlade Republike Srbije. Takođe, ukazao je na nezakonito produženje Perišićevog radnog odnosa na Medicinskom fakultetu, iako nije ispunio uslove predviđene Zakonom o visokom obrazovanju.

Na kraju, dr Milić zaključuje da je rok trajanja Zoranu Perišiću na mestu v.d. direktora UKC Niš istekao i da je njegov dopis pokušaj da se „dodvori centrima moći kako bi ostao na tom mestu“.

„Zoran Perišić će nakon odlaska biti brzo zaboravljen, ali će šteta koju je napravio ostati dugo“, zaključio je dr Milić, i poručio da o radu Klinike za kardiohirurgiju „neće suditi Perišić, već samo pacijenti i građani Niša i juga Srbije“.

Povezani članci…

Oglasio se Perišić: Došlo je vreme da kažemo istinu o Draganu Miliću i njegovoj priči o listama čekanja

 

 

1 komentar

Oglasio se Perišić: Došlo je vreme da kažemo istinu o Draganu Miliću i njegovoj priči o listama čekanja 21. oktobar 2024. - 09:51

[…] Dr Milić o optužbama v.d. direktora UKC Niš: Sramno je omalovažavati lekare koji rade danonoćno […]

Odgovor

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas