Početna » Izložba Lidije Uzelac: „Tu gde sam ja“

Izložba Lidije Uzelac: „Tu gde sam ja“

Otvaranje izložbe 24.10. u 19 časova

0

U Paviljonu u tvrđavi, od 24. oktobra do 10. novembra, biće otvorena izložba Lidije Uzelac pod nazivom „Tu gde sam ja“. Ova izložba predstavlja spoj različitih likovnih tehnika, uključujući slike, crteže, štampu na platnu i instalacije, stvarajući svež i inovativan umetnički izraz.

Kao radoznali umetnik, Uzelac se neprestano upušta u istraživačke procese, problematizujući načine interpretacije kroz enigmatične strukture. U jednom delu svog najnovijeg projekta, umetnica formira slobodne, geometrizirane forme, ističući snagu boje i linije. U drugom delu, ona beleži svoja intimna stanja kroz portrete renesansnih žena, simbolizujući majku, ženu ili matricu, čime aludira na izvor i smisao postojanja.

„Različiti značenjski nivoi pozivaju na dublje promišljanje o odnosu slike i prostora, stvarnosti i iluzije“, ističe Uzelac, naglašavajući elemente vlastitosti u aktuelnom trenutku. Njene čiste, sistematski oblikovane geometrizovane površine formiraju kompleksan likovni jezik koji funkcioniše u koordinatnom sistemu lične simbolike.

Lidija Uzelac posmatra proces slikanja kao mehanizam za istraživanje složene ljudske prirode. Njen rad se protivi sve prisutnijem gubitku identiteta pojedinca u savremenom društvu.

„Naziv izložbe ‘Tu gde sam ja’ ima za cilj da uspostavi kontakt sa posmatračem i skrene pažnju na paradokse savremenog društvenog trenutka“, objašnjava umetnica.


Iz ciklusa Tu gde sam ja

Pored apstraktnih slika i crteža, izložbu zaokružuje zidna instalacija pod nazivom „Alma mater“. Ova instalacija odražava Uzelacovu fascinaciju portretima žena iz renesansnog perioda, inspirisanu njenim vremenom studija u Firenci. Kroz ove portrete, umetnica otkriva dublje istine ljudskog postojanja, istražujući teme prirode, života, ljubavi, istine i mudrosti.

Lidija Uzelac (1961. godine, Travnik) diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Firenci, a specijalizaciju je završila na Akademiji umetnosti „Brera“ u Milanu. Osvojila je značajno mesto u umetničkom svetu, priredivši 24 samostalne izložbe i učestvujući u više od 50 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Trenutno predaje kao redovni profesor na Departmanu za grafički dizajn Fakulteta umetnosti u Nišu.

Izložba „Tu gde sam ja“ pruža jedinstven uvid u unutrašnji svet umetnice i njen odnos prema savremenim izazovima, pozivajući sve zainteresovane da je posete i dožive njene umetničke vizije.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas