Početna » Treći „Umetnički kaleidoskop“: Posveta Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću

Treći „Umetnički kaleidoskop“: Posveta Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću

0

Književno-memorijalna postavka Sremac/Miljković u Nišu 25. i 26. oktobra biće domaćin trećeg izdanja „Umetničkog kaleidoskopa“, manifestacije koja je namenjena promociji mladih, neafirmisanih umetnika juga Srbije. Ove godine, događaj će biti posvećen dvojici velikana niške i srpske kulturne scene – Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću.

Program će se odvijati u periodu od 17 do 19 časova oba dana, a posetioci će imati priliku da uživaju u različitim umetničkim sadržajima i bogatom kulturnom programu.

Prvi dan manifestacije, 25. oktobra, biće posvećen Stevanu Sremcu, jednom od najpoznatijih srpskih pisaca. Centralni događaj biće tribina pod nazivom „Tradicionalno i moderno kod Sremca“, koju će voditi diplomirana filološkinja Jovana Cakić. Nakon tribine, publiku očekuje stručno vođenje kroz književno-memorijalnu postavku posvećenu Sremcu, dok će mladi umetnici izložiti svoje likovne i fotografske radove inspirisane njegovim delom.

Drugog dana, 26. oktobra, „Umetnički kaleidoskop“ biće posvećen Branku Miljkoviću, princu srpske poezije. Tokom pesničkog maratona, mladi pesnici, među kojima su Jovana Bajagić, Kristina Milojević, Strahinja Trandafilović, Ognjen Stanković i drugi, čitaće svoje stihove u čast Miljkovića. Nakon toga, diplomirani filolog Jovan Đorđević upoznaće publiku sa značajem i dubinom Miljkovićeve poezije. Manifestacija će se završiti šetnjom kroz aleju sećanja, gde će posetioci imati priliku da se kroz zaostavštinu upoznaju sa životom i radom ovog velikana.

„Umetnički kaleidoskop“ je postao prepoznatljiv po svojoj posvećenosti važnim kulturnim temama i promociji umetnika koji tek započinju svoj stvaralački put. Organizatori ovogodišnjeg događaja su studenti srbistike Filozofskog fakulteta u Nišu, okupljeni oko elektronskih časopisa „Kliše“ i „Bez limita“.

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas