Početna » Kako inovacije oblikuju održivu budućnost – prvi Festival održivog grada u Naučno-tehološkom parku

Kako inovacije oblikuju održivu budućnost – prvi Festival održivog grada u Naučno-tehološkom parku

0

Prvi Festival održivog grada, koji se danas održava u Naučno-tehnološkom parku, okuplja stručnjake i građane kako bi razgovarali o važnosti održivosti, inovacijama i građanskom aktivizmu. Cilj festivala je da se kroz panel-diskusije i radionice pruži uvid u izazove i trendove koji oblikuju održivu budućnost.

„Svako od nas ima svoj ekološki otisak, a odgovorno ponašanje ključno je za unapređenje održivog razvoja. Održivi razvoj postaje pitanje morala, a individualna svest je temelj zajedničkog uspeha”, izjavio je Dušan Stanović iz udruženja „I ja se pitam”.

On je naglasio da samo kroz odgovorno ponašanje možemo postići zadovoljavajući nivo održivog razvoja.

Jedna od organizatorki festivala, Marija Marinković, pojasnila je da održivi razvoj nije ograničen samo na ekologiju:

„Iako se često povezuje s ekologijom, održivi razvoj obuhvata mnogo šire aspekte, uključujući smanjenje siromaštva, političku stabilnost i kulturološku održivost.”

Tokom festivala, održavaju se tri panela. Na prvom, govorilo se o širokom spektru održivog razvoja, dok je drugi panel posvećen uticaju tehnoloških inovacija na održivost. Treći panel bavi se ulogom medija i civilnog društva u motivisanju građanskog aktivizma, koji je ključan za promene u lokalnim zajednicama.

Dr Veselina Pelagić iz Fondacije za istraživanje i razvoj istakla je važnost lokalnog pristupa:

„Održivi razvoj nije ništa novo – to je ono što su nas učili naši preci, da čuvamo tradiciju i istovremeno je modernizujemo. Holistički pristup zadovoljava potrebe pojedinca, počevši od zdravlja i osnovnih životnih potreba.”

Govornici iz različitih delova Evrope, zajedno sa domaćim liderima, predstavili su uspešne projekte i inovativna rešenja koja ne samo da štite životnu sredinu, već i unapređuju društveni prosperitet. Festival pruža priliku učesnicima da uče iz inspirativnih priča i primene naučeno u stvaranju održivih zajednica.

Održivi razvoj više nije samo trend, već neophodan pravac za budućnost – a upravo festivali poput ovog podstiču razgovor i delovanje koje može doneti konkretne promene.

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas