Početna » Niš u borbi protiv divljih deponija: Kamere i kazne za nesavesne građane

Niš u borbi protiv divljih deponija: Kamere i kazne za nesavesne građane

0

Grad Niš je ove godine izdvojio pet miliona dinara za uklanjanje divljih deponija koje uporno niču na raznim lokacijama, uprkos postojanju reciklažnih dvorišta i sistemu redovnog odvoza smeća. Do kraja godine planira se uklanjanje 15 deponija, a akcija je započela čišćenjem deponije u Ulici Marina Držića na Paliluli.

Prema rečima Miloša Đorđevića, gradskog većnika, u Nišu trenutno postoji 90 evidentiranih divljih deponija. Uprkos naporima, broj deponija ne opada.

„Pozivam sve građane koji vole ovaj grad da pokažu više brige o njemu. Nažalost, primorani smo da kažnjavamo one koji ruže životnu sredinu. Iako imamo reciklažna dvorišta i redovan odvoz smeća, nesavesni građani i dalje bacaju otpad na nedozvoljenim mestima“, izjavio je Đorđević.

Kazne i kamere kao ključne mere

Kako bi se stalo na put nesavesnom ponašanju, Komunalna milicija je, u saradnji sa Opštinom Palilula, postavila kamere na pet kritičnih lokacija. Prema rečima načelnika Komunalne milicije, Dejana Kovačevića, ove kamere su skrivene, a table jasno označavaju da je prostor pod video nadzorom.

„Kamere će se automatski paliti na pokret, a snimci će biti prosleđeni Komunalnoj miliciji koja će identifikovati prekršioce putem registarskih oznaka vozila“ , objasnio je Kovačević.

Kazne za nesavesne građane kreću se od 6.000 dinara za fizička lica, dok su za pravna lica do 20.000 dinara.

Komunalna policija ove godine je kaznila oko 50 građana zbog nepropisnog odlaganja otpada, a zahvaljujući novim merama, očekuje se smanjenje broja prekršaja.

Uklanjanje 3.700 kubika otpada

V.d. direktora JKP „Mediana“, Irena Stamenković, najavila je uklanjanje oko 3.700 kubika otpada sa 15 divljih deponija do kraja godine. Ona je naglasila da Niš, osim gradskog jezgra, sada ima i reciklažna dvorišta u ruralnim delovima.

„Protiv divljih deponija borimo se kroz prevenciju i uklanjanje otpada. Uveli smo i sva sela u sistem redovnog odvoza smeća, čime omogućavamo svim stanovnicima da pravilno odlože otpad“, izjavila je Stamenković.

Planovi za „zelenu Palilulu“

Predsednik Gradske opštine Palilula, Bratislav Vučković, naglasio je da ova opština ima ambiciju da postane prva „zelena“ opština u Srbiji. On je najavio da bi na mestu gde je danas uklonjena deponija mogao da nastane mini-park sa dečjim mobilijarom.

„Imamo sjajnu saradnju sa Gradom i komunalnim preduzećima i sigurni smo da ćemo zajedno rešiti problem divljih deponija i postaviti primer dobre prakse“, poručio je Vučković.

Grad Niš, uz pomoć kamera i pojačanih kaznenih mera, nastavlja borbu za čistiju životnu sredinu, sa ciljem da postane primer ekološki odgovornog grada.

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas