Početna » Opozicija traži hitno rešenje problema vodosnabdevanja u Malči, vladajuća stranka na Panteleju odbila dnevni red

Opozicija traži hitno rešenje problema vodosnabdevanja u Malči, vladajuća stranka na Panteleju odbila dnevni red

0

Na vanrednoj sednici Skupštine opštine Pantelej, sazvanoj na inicijativu opozicije, pitanje višegodišnjeg problema vodosnabdevanja sela Malča ostalo je bez odgovora jer dnevni red nije usvojen. Odbornici opozicije i vladajuće partije glasali su ravnopravno, po 11 za i protiv, što je onemogućilo dalju diskusiju.

Saša Novićević, predsednik Skupštine opštine Pantelej, istakao je da je problem nastao oko druge tačke, za koju je bilo potrebno priložiti prateću dokumentaciju i konkretan predlog odluke za raspravu. S obzirom na to da predlog nije dostavljen, dnevni red nije bio usvojen.

Novićević je naglasio da je na početku sednice bilo prisutno samo 10 odbornika, a naknadnim dolaskom još jednog obezbeđen je kvorum.

„Ne bežimo od rasprave i dogovora – vrata su otvorena za razgovor o problemima u Malči, kao i o svim drugim izazovima u opštini. Međutim, moramo poštovati zakon, pravilnik i poslovnik Skupštine Gradske opštine Pantelej“, izjavio je Novićević.

Predsednik opštine Pantelej, Dragan Pavlović, obrazložio je da opština nije nadležna za izgradnju vodovodne mreže, ali ističe da su, zbog specifične situacije, pokrenuli inicijativu ka Gradu Nišu.

“Gradska opština Pantelej, prema svojim nadležnostima, nije odgovorna za izgradnju vodovodne mreže u selu Malča ili bilo kojem drugom selu; to je isključiva nadležnost Grada. Ipak, na našu inicijativu, odnosno inicijativu prethodnog rukovodstva i zbog vanredne situacije u selu Malča, Grad je pokrenuo izgradnju nove vodovodne mreže. Do sada su završeni prvi i drugi krak, a preostaje da se završi treći.

 

Što se tiče upravljanja seoskim vodovodima, Gradska opština Pantelej donela je 2012. godine odluku kojom se obuhvataju sankcionisanje nelegalne i neracionalne potrošnje, kao i kontrola ispravnosti vode. Naša opština ima potpisan ugovor s Institutom za javno zdravlje o ispitivanju ispravnosti vode, i to je oblast za koju smo nadležni”, naglasio je Pavlović.

On je dodao da je grad već završio dva kraka nove mreže, dok treći krak, koji bi pokrio preostalih 78 domaćinstava, tek treba da se završi. Pavlović je istakao da prelazak sela Malča na gradski vodovod ostaje dugoročni cilj, koji bi stručnjaci trebalo da dodatno analiziraju.

“Poslednje restrikcije su bile pre 15 do 20 dana, uglavnom zbog neracionalne potrošnje vode i nelegalnih priključaka, koji su u međuvremenu sankcionisani od strane naše komunalne inspekcije”, kazao je on.

S druge strane, Slaviša Dinić, odbornik opozicije, smatra da vladajuća stranka izbegava razgovor o temi.

„Opštinsko rukovodstvo očigledno ne želi da raspravlja o problemu vodosnabdevanja u Malči. Građani imaju pravo da znaju kako se troši novac, a mi ćemo svakako nastaviti ovu inicijativu, uključujući i obraćanje Skupštini grada“, poručio je Dinić.

On je dodao da je uloženo 107 miliona dinara, a mreža još nije završena.

“To što se tvrdi da ljudi već 26 dana imaju neprekidno snabdevanje vodom nije nikakvo rešenje. Hteli smo da raspravimo kako i šta je rađeno. Znamo da je situacija proglašena vanrednom u Malči, ali ako ćemo već tako, trebalo bi da proglasimo vanrednu situaciju i u trećini Srbije koja nema vodu i kanalizaciju. Slično se dešava i sa kanalizacionom mrežom, gde se javni tenderi izbegavaju, a realna cena se ne uzima u obzir. Suština je u tome da se za 107 miliona dinara moglo rešiti vodosnabdevanje u čak pet sela na teritoriji Gradske opštine Pantelej.”

Mića Jevtić, šef odborničke grupe „Dr Dragan Milić,“ ukazao je na manjak transparentnosti.

„Nedostatak studije izvodljivosti nas najviše zabrinjava. Nije jasno da li je bilo bolje priključiti selo na gradsku mrežu ili raditi rekonstrukciju postojećeg sistema. Taj aspekt je ostao neadresiran“ , izjavio je Jevtić.

Nikola Ilić iz Narodnog pokreta Srbije takođe je kritikovao dosadašnje mere i tvrdi da su gradski zvaničnici prvo tvrdili da svi meštani imaju vodu.

„Kada sam posetio selo, situacija je bila drugačija. Problem nije samo u snabdevanju, već i u načinu komunikacije sa građanima“, istakao je Ilić.

Pitanje vodosnabdevanja u Malči ostaje goruće, a opozicija kaže da je danas izbegnut razgovor o ovoj temi što ne zanči da se neće razgovarati. Najavljuju da će inicijativu sa ovom tačkom podneti Skupštini grada Niša.

Trenutno u Malči ima 550 priključaka, od kojih je 330 aktivno, dok su ostali uglavnom sezonski aktivni. U toku je izgradnja trećeg kraka mreže, koja obuhvata oko 78 domaćinstava.

 

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas