Početna » Donja Lokošnica – „Crveno selo“ i ove jeseni obasjala je jug Srbije crvenim paprikama „kozji rog“ [VIDEO]

Donja Lokošnica – „Crveno selo“ i ove jeseni obasjala je jug Srbije crvenim paprikama „kozji rog“ [VIDEO]

Selo na jugu Srbije, poznato kao crveno selo, svake jeseni postaje pravo umetničko delo ljudskih ruku i znoja. Ovo selo, jedinstveno zbog svog "crvenog blaga", ponosno nosi nadimak zahvaljujući paprici "kozji rog", koja ovde uspeva bolje nego bilo gde drugde u svetu.

0

U Donjoj Lokošnici kod Leskovca, poznatoj širom zemlje kao „Crveno selo“, u toku je berba paprike. Uprkos suši i umanjenom rodu, meštani i dalje ponosno čuvaju tradiciju i proizvode papriku za ajvar i začin, po kojoj su nadaleko poznati.

Paprike vredno bere i Svetlana Mihajlović koja ima 85 godinan .


„Ja berem brzo. I nije mi ni teško, ni dosadno. Nižemo i danas papriku, proberemo, pa nižemo ovoj lepo baška, ovoj po baška, sve radimo i za toj živimo“, kaže Svetlana.

Njen suprug ističe da je godina bila teška i sušna. Umanjen je rod, ali i dalje je najbolji ajvar od paprika iz ovog kraja.

„Situacija je nestabilna, vrlo teška, zato što je žega bila mnogo velika. Umanjen je rod, plod je sitan, nije toliko kvalitetna. Pa 50–60% je rodilo. Ali ova paprika je za ajvar specijalna, najbolji ajvar postoji od nje, taman izjeddaje betićari – i za bolesnici, i za zdravije, i za svije odgovara“, kazao je Radoslav Mihajlović.

Da paprike iz Donje Lokošnice imaju poseban kvalitet, potvrđuje i Goran Milutinović, koji u selo dolazi iz Sidneja.


„Živim već 36 godina u Australiji, ali ovakva paprika nema nigde. Tamo možete da kupite neku mađarsku, ali nije to to. Bez naše paprike ne možete da spremite dobro jelo“, kaže Goran.

Jedan od najpoznatijih proizvođača u selu, Slobodan Nedeljković, već šest decenija gaji papriku.


„To je tradicija ovde kod nas možda već tri-četiri veka. Ove godine je izuzetno slabo, ne znamo ni sami zašto, trudili smo se sve da odradimo kako treba, ali nije dobro. Ipak, ja volim ovo. Paprika je moja žiza i dokle god me služi zdravlje, nastaviću. Moja paprika ide i na Roštiljijade, ljudi dolaze iz celog sveta, iz Nemačke, Grčke, Makedonije, Bugarske… ponosim se time“, priča Čikadane, višestruko nagrađivan na sajmovima.

  Nevena Jovanović objašnjava da u selu žene i dalje nižu paprike kao nekad.


„Niže se paprika, sprema se ručak, ide se na njivu, kao svaka žena. Kad sam se udala ovde, nisam znala ni iglu da držim u ruci, a kamoli da nižem papriku. Vremenom naučila. To je tradicija u Leskovcu“, kaže ona.

Ivica Jovanović iz Donje Lokošnice dodaje da njegovo gazdinstvo godišnje naniže i do 400 venaca.

„Suši se samo kod nas, na promaji i suncu. Dosta su probali ljudi, ali ne uspeva nigde kao kod nas. Klima i položaj su posebni, to je tajna. U selu ima oko 150–160 hektara pod paprikom. To je isključivo na otvorenom, bez plastenika“, objašnjava Ivanović.

Da je Donja Lokošnica postala prepoznatljiva i van granica Srbije, potvrđuje i predsednik Mesne zajednice Milan Stojanović.


„Ovo naše selo, Crveno selo, veoma je postalo popularno ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi. Ljudi svraćaju da slikaju i da kupe papriku. Upoznati su da su naše paprike prirodne, da se prirodno suše i da je to autohtona sorta. Krajnji proizvodi su sasvim prirodni i na to smo ponosni“, rekao je Stojanović.

Paprika se u leskovačkom kraju gaji na površini od oko 540 hektara, a pod plastenicima je oko 500 hektara i godišnje se proizvede oko 120 tona. U Donjoj Lokošnici oko 200 domaćinstava papriku uzgaja na blizu 130 hektara i ona je zaštitni znak ovog sela.

Zapratite Glas Juga na Facebook-u i Instagram-u

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš „glas“ je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas