Početna » Strahinja prvi doplivao do krsta u Nišu. Osvojeni novac daje u humanitarne svrhe (FOTO+VIDEO)

Strahinja prvi doplivao do krsta u Nišu. Osvojeni novac daje u humanitarne svrhe (FOTO+VIDEO)

0
Strahinja Stanković, dvadesetdevetogodišnji IT stručnjak iz Niša prvi je doplivao do Časnog krsta na čairskom bazenu. On se inače 20 godina bavi plivanjem, a u ovoj manifestaciji GO Medijana učestvuje prvi put.Osvojeni novac će dati u humanitarne svrhe.

“Nisam želeo da se prijavljujem iz pogrešnih razloga, već kada osetim potrebu. Novčani deo nagrade doniraću u humanitarne svrhe, za Fondaciju “Jezgro” koja pomaže porodicama u Srbiji. Zato sam se i najviše prijavio za trku”, rekao je Stanković.

Najmlađa učesnica trke u niškom “Čairu” bila je Mina Đorđević kojoj je ovo  bila prva trka za Časni krst. U trci su se zajedno danas našli i otac i sin Andrej i Miloš (21) Zaharjašević. Najstariji učesnik je 70. godište i on je deveti put plivao za Časni krst.

“Svi vi i svi mi danas smo pobednici i svi mi stižemo do krsta. “Za krst časni i slobodu zlatnu” – to je bio moto našeg naroda i naših ljudi, neka tako i danas bude”, rekao je sveštenih hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene na početku manifestacije.

Za Časni krst plivao je i po jedan predstavnik Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova PU-Niš, Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije, kazali su u ovoj opštini.

„Mesec januar je mesec očuvanja tradicije u Medijani“, izjavio je ovom prilikom, predsednik GO Medijana, Nebojša Kocić i naglasio da „Medijana ostaje prepoznatljiva po svojim manifestacijama, kojima nastoji da sačuva duhovne, tradicionalne i trajne vrednosti“.
„Veliko interesovanje i sve veći broj prijavljenih plivača i njihova želja, da budu deo tradicionalne manifestacije, najbolja je potvrda velikog značaja, koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo istinskom duhu, sabornosti i negovanju pravoslavne tradicije“, rekao je predsednik Kocić.

„Svi učesnici plivanja za Časni krst, a posebno dame, Jadranka, Violeta, Ema i Mina, pokazale su hrabrost, snagu volje i duha“ kao i da „plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, jer ovaj praznik simbolizuje sabornost, ljubav i veru, koja nas ujedinjuje“ istakao je Kocić i dodao da je „ovogodišnji Bogojavljenski vitez, darivan Časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim vencem i novčanom nagradom, čiji je iznos ove godine povećan na 50.000 dinara, dok su svi ostali učesnici darivani zlatnim krstićem.“

Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj je propraćen i simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim klubom NAISSUB, Udruženjem golubara „Car Konstantin“ i drugim ustanovama i institucijama.

Veliko interesovanje plivača, koje već tradicionalno postoji iz godine u godinu, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo našoj pravoslavnoj tradiciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

logo glas juga b

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas