Početna » 146 GODINA POSTOJANJA: Vojna bolnica spremna za civilne pacijente (VIDEO)

146 GODINA POSTOJANJA: Vojna bolnica spremna za civilne pacijente (VIDEO)

0
Vojna bolnica u Nišu obeležava danas 146 godina postojanja. Inicijativu za osnivanje bojnice u Nišu pokrenuo je pukovnik dr Vladan Đorđević. Od samog početka, ona je osnovana na principima humanosti, požrtvovanja, ljubavi prema bližnjima. Prolazila je kroz mnoga iskušenja i delila sudbine našeg naroda. Osnivanjem Vojne bolnice započeo je i razvoj zdravstva u Nišu.

Ova vojno-zdravstvena ustanova je deo Uprave za vojno zdravstvo Ministrastva odbrane, čija je osnovna delatnost sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih na sekundarnom i delom tercijarnom nivou.

U njoj se o trošku države leče aktivna i penzionisana vojna lica, vojnici po ugovoru i na odsluženju vojnog roka, kadeti vojnih akademija i osobe koje imaju stečeno pravo za lečenje u vojnozdravstvenim ustanovama.

U Vojnoj bolnici još uvek ne mogu da se leče civilni pacijenti o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osuguranja, sa kojim se očekuje zaključenje ugovora koji bi to omogućio.

Kao početak obeležavanja godišnjice rada i postojanja položeni su venci u kompleksu niške Vojne bolnice, koja je danas jedna moderna zdravstvena ustanova, naveo je upravnik dr Veljko Milić.

„Poštojući tradicije i ovo je znak poštovanja za sve one koji su radili tokom ovih teških vremena, ratnih i epidimeija, i što su ovoj bolnici uložili deo sebe. Mi sada njima s  jedne strane odajemo počast, a s druge strane kažemo da ćemo nastaviti da se borimo za Vojnu bolnicu. Sam napredak Vojne bolnice doživljavam i posmatram preko velikog broja mladih stručnjaka, koje smo zadnjih godina primili“, rekao je pukovnik i dr medicinskih nauka i dodao da su mladi lekari i tehničari sada u fokusu, pored nabavke nove opreme.

Vence su položili predstavnici grada, gradskih opština, udruženja koja baštine sećanja, lekari, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ostali.

„Kolo srpskih sestara baštini sve ono što je vezano za naše ljude, kojih više nema. Lepo je Stefan Nemanja kazao: „Ako ne znaš dokle dopire tvoja zemlja i baština, pogledaj kosti tvojih predaka i samo će ti se kasti“. Bez tog čvrstog uverenja da su živi među nama, i da ih generacije poštuju. Danas obeležavamo 146 godina Vojne bolnice, znamo i ko su i odakle su. Bez njih mi bismo se izgubili i iz te semenke ćemo se uvek obnoviti“, rekla je Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara.

Ona je podsetila da je njihova veza sa Vojnom bolnicom u tome što je mnogo sestara umrlo od tifusa u toj Vojnoj bolnici.

Ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja venac je položio državni sekretar Dejan Antić. On je podsetio da je ova bolnica osnovana u teškim vremenima i da je u to vreme bila jedina zdravstvena ustanova u ovom kraju Srbije, u kojoj su se pored ranjenih boraca lečili i civili.

“Nakon oslobođenja Niša 11. januara 1878. godine odlukom vrhovne komande srpske vojske osnovana je Vojna bolnica sa namerom da leči srpske ranjenike, one koji su se borili protiv Turaka, ali pošto je ona bila jedina, lečila je i civilno stanovništvo. Značaj ove zdravstvene ustanove veliki je za čitav jug Srbije”, istakao je Antić.

Vojna bolnica već 50 godina učestvuje i u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija. Njeno bogatstvo leži pre svega u visoko stručnim kadrovima, a to svakodnevno dokazuju prilikom lečenja pacijenata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas