Početna » Arheološka istraživanja na Medijani nastavljaju se uz velike planove

Arheološka istraživanja na Medijani nastavljaju se uz velike planove

0

Početkom jula prošle godine, tim arheologa istraživao je lokalitet na Medijani, gde je planirana izgradnja Arheološkog centra površine 2.500 kvadratnih metara, koji će imati naučno-vizitorski karakter. Od 1. jula ove godine, Narodni muzej Niš, u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda, nastavio je sistematska istraživanja na Medijani u okviru istraživačkog projekta „Medijana 2023-2027“.

Narodni muzej Niš u saradnji sa Arheološkim institutom Beograd nastavlja sistematska istraživanja na lokalitetu Medijana. Istraživanjima rukovode Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja Niš i Nadežda Gavrilović Vitas sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Radovi su otpočeli 1. jula i trajaće mesec dana, a obavljaju se uz finansijsku podršku Narodnog muzeja Niš i Ministarstva kulture.

Foto: Arheološki park Medijana

Crnoglavac je prilikom početka radova prošle godine istakla da će budući Arheološki centar imati laboratorije gde će se proučavati sve vrste arheološkog materijala.

„Arheološki centar će imati i skladišta gde će se ti materijali deponovati, i deo u kome će radnici biti smešteni, čime će biti omogućen kontinuiran rad tokom cele godine. Planirana je i sala za tematske događaje, gde će moći da se organizuju prezentacije, konferencije jer želimo da ovo bude mesto i za kulturne događaje“, rekla je tom prilikom direktorka Narodnog muzeja u Nišu.

Antičko naselje Medijana se nalazi na udaljenosti od 5 kilometara od grada Niša i predstavlja jedinstven kompleks nastao u vreme Konstantina Velikog. Medijana je bila carska vila izgrađena i za uživanje i za obavljanje državnih poslova. Naselje je nastalo na samom kraju 3. ili početkom 4. veka.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas