Početna » Čekali 17 godina, a rešili problem za nedelju dana. Stanovnici Mramora koji su izgubili kuće zbog klizišta, dobili stambeni objekat u Pasi Poljani

Čekali 17 godina, a rešili problem za nedelju dana. Stanovnici Mramora koji su izgubili kuće zbog klizišta, dobili stambeni objekat u Pasi Poljani

"Problem iz fijoke"

0
Da se nekadašnjim stanovnicima Mramora, koji su ostali bez kuća zbog klizišta, dodele kuće u vlasništvu u Pasi Poljani, Skupština grada Niša donela je još 20016. godine. Odluka je bila u “fijoci”, a otvorena je kada je stanovnica tog dela Niša otišla na prijem kod gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Mirjana Cvetković koja je bila uporna i iznela ovaj problem na prijemu građana, istakla je da je zadovoljna što je naišla na razumevanje i volju gradonačelnice da pomogne i reši problem.

Mirjana Cvetković

„Svi su bili svesni da to nije bilo njihovo, ako to nije uknjiženo na tvoje ime, znaš da nije tvoje i nismo mogli da raspolažemo njime. Stvarno smo neizmerno zahvalni. Ne postoje reči kako bih zahvalila“, poručila je Mirjana.

Oni su izgubili svoje kuće zbog klizišta podno Mramorskog brda još 2006. godine i uz pomoć tadašnje gradske i republičke vlasti su dobili kuće na korišćenje u Pasi Poljani. Od danas, odlukom Grada, oni su postali i vlasnici tih kuća, u kojima žive već 17 godina. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je podsetila da je Skupština grada tu odluku donela još 2016. godine, ali da se do dana današnjeg nije krenulo sa mrtve tačke.  Ona se izvinila građanima što su čekali čak 17 godina da postanu vlasnici svojih kuća i poželela im je sreću.

„Da nije bilo prijema građana i jedne vaše komšinice koja je bila na prijemu da kaže, ne bismo ni znali za taj problem koji stoji u nekoj fioci 17 godina. Zahvaljujem vam na strpljenju, jer 17 godina nije kratak period. Nije kratak period ni godinu dana, a kamoli 17 godina neizvesnosti“, rekla je gradonačelnica i dodala da se upornost i istrajnost isplati.

Nekadašnji meštanin Mramora, a sada Pasi Poljane Aleksandar navodi da su komšije, koje su delile istu sudbinu, bile tužne i nezadovoljne svih ovih godina i dodaje da nisu očekivali da će problem biti rešen.

„Ovo je bilo iznenađenje za sve nas kada ste nas prošle nedelje pozvali. Hvala vam od srca u ime svih naših komšija“, istakao je ovaj stanovnik.

Grad Niš i Vlada Srbije 2006. godine pokrenuli su projekat rešavanja problema građana iz Mramora kada je i određeno deset lokacija sa građevinskim parcelama, urbanističkim planovima za individualnu stambenu izgradnju sa potpuno opremljenom komunalnom infrastrukturom u Pasi poljani.

Na brdu iznad sela Mramor još od proleća 2005. godine je uništeno četrdesetak objekata, što porodičnih kuća, što vikendica. Sledeće godine obilne kiše u oktobru izazvale su novo klizište, gde je još objekata oštećeno.

Tada je Grad Niš uz pomoć države obezbedio kuće za deset porodica, a kasnije za još šest.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas