Početna » Crveno nebo iznad Niša (FOTO)

Crveno nebo iznad Niša (FOTO)

0
Nišlije koje su rano ustale iznenađene su bile jutros oko 6 časova bojom neba. Ono je bilo crveno, a kako nam objašnjava jedna sugrađanka, izgledalo je predivno. Lepa slika za građane, a za stručnjake ništa čudno.

Boja neba uslovljena je svetlošću Sunca koje se prelama u različite boje dok prolazi kroz prašinu i čestice vodene pare koje se nalaze visoko u atmosferi.

“Ujutru i u sumrak nebo je crvenije jer je Sunce najudaljenije od posmatrača, tada svetlost najduže putuje i u njoj se prelama crvena boja”, tvrde stručnjaci.

 

Kada vidimo crveno nebo uveče, to znači da Sunčevi zraci prolaze kroz mnoštvo čestica prašine. To obično predviđa dobro, stabilno vrijeme. Sa druge strane, ako je nebo crveno ujutro dok Sunčevi zraci izlaze na istoku, to može da znači da je lepo vreme upravo otišlo na istok, što će biti praćeno manje stabilnim vremenskim prilikama toga dana.

U podne je Sunce najbliže Zemlji, to jest nama koji gledamo, pa tada svetlost Sunca ima kraći put i, naročito kad je vedro, nebo isijava plavom bojom. Međutim, ujutru i u sumrak, nebo je crvenije jer je Sunce najudaljenije od posmatrača, tada svetlost najduže putuje i u njoj se prelama crvena boja.

Svetlosni talas, pri interakciji s česticama u atmosferi, pobuđuje čestice na titranje, a one pri tome reemituju svjetlosne talase u svim smerovima. Kako najveći deo atmosfere predstavljaju vrlo sitni molekuli azota i kiseonika, oni češće rasipaju kraće talasne dužine, koje naše oko vidi kao plavu ili ljubičastu boju.

Tamo gde atmosfera sadrži puno čestica prašine i drugih čestica većih od molekula azota i kiseonika, često imamo spektakularne crvenkasto-rozikaste zalaske sunca, posebno u danima sa povećanom koncentracijom saharskog aerosola ili smoga.

Inače, nebo u Srbiji je pocrvenelo i pre neki dan. Reč je o jedinstvenom fenomenu, polarnoj svetlosti, koja se javlja zbog jake solarne oluje.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas