Početna » Da li mladi znaju kako da reaguju u vanrednim situacijama?

Da li mladi znaju kako da reaguju u vanrednim situacijama?

0
U Nišu je za predstavnike obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva i stručnjake iz oblasti bezbednosti održan okrugli sto “Definisanje preporuka za unapređenje kapaciteta mladih za reagovanje u vanrednim situacijama”.

Cilj ovog skupa, u organizaciji PROTECTA-e je bila razmena iskustva, mišljenja i predloga za unapređenje kapaciteta mladih za reagovanje u vanrednim situacijama. Na okruglom stolu su prezentovani rezultati istraživanja “Mladi u vanrednim situacijama: znanje, spremnost i aktivizam”, koje je PROTECTA realizovala u protekla dva meseca, a istraživanje je obuhvatilo 1134 mladih iz 8 gradova u Srbiji. Prezentovani rezultati pružili su uvid u realno stanje svesti, veština i znanja koje mladi poseduju kada je reč o vanrednim situacijama.

Na okruglom stolu su definisane preporuke za unapređenje kapaciteta mladih za reagovanje u vanrednim situacijama, između ostalog: definisanje bezbednosne kulture mladih kao posebnog cilja u lokalnim strateškim dokumentima, razvoj fleksibilnih modela volontiranja u vanrednim situacijama, izgradnja formalne mreže lokalnih aktera od značaja za reagovanje u vanrednim situacijama i kreiranje inicijativa koje uključuju priznanja, sertifikate ili dodatne privilegije za mlade koji su dali doprinos u smanjenju posledica vanrednih situacija.

Učesnici okruglog stola zaključili su da je neophodno staviti primarni fokus na unapređenje bezbednosne kulture mladih. U ovom kontekstu, koordinatorka projekta ispred PROTECTA-e, Marija Živković, je predložila ostvarivanje saradnje između svih značajnih aktera u ovoj oblasti, sa ciljem izgradnje i implementiranja programa koji će kontinuirano unapređivati kapacitete mladih.

Okrugli sto je organizovala PROTECTA u okviru projekta “Učimo, dejstvujemo, doprinosimo: Mladi za bezbednu zajednicu u vanrednim situacijama” koji je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas