Početna » Dečiji hirurg uputio apel roditeljima: Dešava se da petarde eksplodiraju prilikom samog paljenja. Sećam se slučaja kada je dete maltene ostalo bez šake! (VIDEO)

Dečiji hirurg uputio apel roditeljima: Dešava se da petarde eksplodiraju prilikom samog paljenja. Sećam se slučaja kada je dete maltene ostalo bez šake! (VIDEO)

0
Dečiji hirurg i načelnik odeljenja Klinike za dečiju hirurgiju, ortopediju i traumatologiju UKC Niš dr Milan Bojanović APELUJE pred novogodišnje praznike na roditelje, da se suzdrže da slave uz petarde. Posledice mogu da budu ozbiljne, posebno zbog takozvanih kineskih petardi koje eksplodiraju maltene prilikom paljenja. Zbog tri minuta slave neko može da postane trajni invalid.

 

“Umesto da se radujemo opet zbog neke nepažnje, svake godine, nadam se da će ove godine biti manje, javljaju se Dečijoj klinici pacijenti sa povredama od petardi. Zato hoću da apelujem pre svega na roditelje, a onda i na dede, babe, na veću decu, da nije vredno da zbog tri minuta slavlja, zbog smeha od pet minuta, zbog neke eksplozije neko posle bude i trajni invalid”, istakao je dr Bojanović Glasu juga.

On je rekao da se najčešće radi o povredama šake. Problem su petarde koje se nalaze na tržištu, takozvane kineske, koje su neproverene i nemaju dovoljnu dužinu fitilja.

“One eksplodiraju maltene prilikom samog paljena. Tada se najčešće dese povrede palca, a palac je najbitniji prst na ruci, jer pincentni hvat je u suštini najvažniji pokeret koji naša šaka pravi. Naravno dolaze i zbog opekotina koje pravi petarda. Uglavnos su u pitanju kombinovane povrede mekih tkiva, kostiju i opekotine”, objašnjava dr Bojanović.

Pacijenti nažalost sve mlađi, između tri i pet godina. Naravno dešava se i kod školske dece.

“Ja se sećam jednog slučaja gde je deda bio glavni krivac, ali dete je maltene ostalo bez šake”, kazao je dr Bojanović.

On se nada da će zbog učestalih apela, ali i zbog Zakonom regulisane prodaje i zabrane da ne mogu da se kupe petarde na ulici, ove godine biti manje povrđene dece od petardi. Ipak doktor ponavlja da petarde nisu za decu i da postoje drugi mnogo bolji načini da se proslavi Nova godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas