Početna » Divljana se vraća deci. Dečiji centar i odmaralište ubuduće jedna ustanova

Divljana se vraća deci. Dečiji centar i odmaralište ubuduće jedna ustanova

0
Još samo jedan korak je ostao da se Odmaralište Divljana vrati Dečijem centru, i da se ovo odmaralište u koje su rekreativnu nastavu provodile brojne generacije ponovo vrati svojoj nameni, a to je održavanje rekreativne nastave za sve osnovce.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, taj proces je pri kraju, potrebna je samo još jedna skupštinska odluka, odnosno da se imenuje direktor. Ona je podsetila da je to i bila jedna ustanova ranije, ali da je zbog raznih političkih namirivanja ona podeljena na dve.

“Smatramo da ipak to može da funkcioniše kao jedna ustanova, da se smanje troškovi i da se svi zaposleni posvete deci, što u Dečijem centru, to i u Divljani kao nekadašnjem i budućem odmaralištu”, kazala je Sotirovski.

Ona je dodala i da se uveliko radi na projektima koji se tiču Divljne i najavljuje da će Grad sa tim projektima uskoro da aplicijra i za sredstva prema Ministarstvu, ali i prema inostranim organizacijama. Istakla je da će za sledeću godinu biti opredeljena i sredstva iz budžeta kako bi Divljana što pre zaživela i vratila se deci. Gradonačelnica je rekla da radnici nema potrebe da strahuju, ostaju u ustanovi svi, i zaposleni u Dečijem centru i zaposleni u Divljani.

Zaposleni u Divljani smatraju da će spajanje izazvati nesagledive posledice, pa čak i gubitak radnih mesta

Zaposleni u Dečijem kulturnom centru Niš i sinlikat „Nezavisnost“ istoimene Ustanove obratili su se medijima nakon sastanka na kome su izrazili bojazan da bi ovo spajanje izazvalo nesagledive posledice koje bi se, pored gašenja Ustanove koja postoji 75. godina, odrazilo čak i na gubitak radnih mesta.

Oni su kazali da je Skupština Grada Niša donela odluku o formiranju Upravnog odbora i izabrala člna iz redova zaposlenih, koji je blizak gradonačelnici i koga  kolektiv nije izabrao za svog predstavnika. Napominju i da odbor za imenovanje nije ustanovi Dečiji kulturni centar Niš,poslao zahtev za izbor preldstavnika.

Podsećaju da je odlukom Skupštine Grada Niša od 28. decembra  Goran Ćirić, v.d. direktora Divljane postavljen na mesto lica odgovornog za formiranje i registraciju ustanove DKORC, a krajnji rok za sprovođenje odluke je 8. mart 2023. godine.

“U izradi je sistematizacija DKORC, po kojoj se radnici raspoređuju na 84 radna mesta, 44 Dečijeg kulturnog centra Niš ( koji su propisani sistematizacijom DKCN), i 40 za „Divljanu, iako saglasnost postoji za samo 14 radnih mesta.

Uvidom u dokumentaciju vidi se da i u ovom trenutku Ustanova “Divljana“ zapošljava više od dozvoljenog broja, a zaposleni svoje zarade primaju preko izvršitelja što direktno ukazuje na oštećenje budžeta Grada Niša”, navode u dopisu.

Sistematizacijom radna mesta su preuzeta iz različitih oblasti javnih službi, od kulture, predškolskog obrazovanja i učeničkog standarda, što zbog različite cene rada, kao i različitih uslova za zaposlene iste Ustanove može dovesti i do prestanka radnih odnosa, kažu.

“Takođe, uvidom u registar dužnika u prinudnoj naplati (sajt NBS) vidi se, da je zbog svih navedenih činjenica, u poslednjih 5 godinia do danas Ustanova „Divljana“ bila u blokadi računa 11,15 dana, iz čega proizilazi da bi novo predviđeni broj zaposlenih doveo do totalnog kolapsa u funkcionisanju novoformirane Ustanove. Ukazujemo i na činjenicu da Dečiji kulturni centar Niš u poslednjih 8 godina nema ni jedan dan blokade”, kazali su zaposleni.

U ustanovi DKCN postoji velika bojazan da bi i pored navedenih činjenica, nedostataka i propusta u procesu sprovođenja skupštinske odluke od 28. decembra prošle godine, moglo doći do registraciije nove ustanove DKORC u Privrednom sudu Niš. Nezadovoljni tom činjenicom zaposleni i predstavnici sindikata “Nezavisnost” kao naredni korak najavljuju štrajk ove ustanove kulture.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas