Početna » Dom zdravlja Niš nastavlja sa preventivnim pregledima. U nedelju je moguće uraditi i PSA test na ranu dijagnostiku raka prostate

Dom zdravlja Niš nastavlja sa preventivnim pregledima. U nedelju je moguće uraditi i PSA test na ranu dijagnostiku raka prostate

0
U nedelju 10. decembra 2023. godine od 08:00 do 16:00 časova u oko 150 zdravstvenih ustanova širom Srbije biće organizovani preventivni pregledi. Za pregled nije potrebno zakazivanje. Građani treba da dođu do centralnog objekta Doma zdravlja Niš, ulica Vojvode Tankosića 15, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Moguće je uraditi PSA test na ranu dijagnostiku raka prostate za muškarce preko 49 godina, a uzorkovanje krvi radiće se u Službi za laboratorijsku dijagnostiku na prvom spratu Doma zdravlja Niš.

Moguće je uraditi i ultrazvučni pregled dojke za žene starosne dobi preko 40 godina u Službi za radiološku dijagnostiku na prvom spratu Doma zdravlja Niš, ali i mamografiju za žene starije od 49 godina. Biće organizovana i  edukacija za samopregled dojke.
“Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti”, kazali su u Domu zdravlja.
Zainteresovani za preventivne preglede danas su mogli da provere gustinu kostiju u periodu od 7 do 14 časova.   Za žene od 25-64 godine organizovan je skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test, a za žene od 50-69 godina mamografija. Radiće se i skrining pregledi na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, dijabetesa,  depresije, kao i određivanje koštane gustine – dezintometrija

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas