Početna » Dva doktora ostvarila REKORDAN rezultat. Dr Kostić i Cvetković ugradili 868 pejsmekera

Dva doktora ostvarila REKORDAN rezultat. Dr Kostić i Cvetković ugradili 868 pejsmekera

0
Rekordan broj pejsmekera ugrađen je ove godine pacijentima na Klinici za kardiologiju Univerzitetsko kliničkog centra Niš. Ugrađeno ih je ukupno 868, a za ovu impozantnu brojku zaslužna su samo dva lekara, dr Tomislav Kostić i dr Predrag Cvetković. Dobra vest je i da ne postoji lista čekanja za pacijente kojima je potrebna ova vrsta medicinske intervencije.

Prema rečima direktora ove klinike, Pejsmejker centar UKC u Nišu se u srpskoj i evropskoj medicini pozicionirao na visoko mesto.

“Rezultati koje smo postigli svrstavaju nas u najveće regionalne centre za ugradnju pejsmejkera”, istakao je Kostić.

On je dodao da sve metode koje se primenjuju u svetu kada je lečenje kardiovaskularnih bolesti u pitanju, primenjuju se i u niškoj klinici. Podsetio je da je Klinika za kardiologiju ove godine krenula i sa implantacijom “mikropejsmejkera koji spadaju u najmanje na svetu”.

“Najmanji na svetu pejsmeker ugrađen je kod 15 pacijenata, što je ponovo najveći broj u Srbiji. Niška kardiologija sada je najveći centar za ugradnju mikropejsmejkera u ovom delu Evrope”, pohvalio se prof. dr Kostić.

Kostić ističe i da liste čekanja nema.

“Svaki pacijent koji je hitan za ugradnju pejsmekera, intervencija se radi odmah, dok za ostale odlučuje konzilijum lekara. Tada pacijent dobija termin za ugradnju, koji nije duži od mesec, mesec i po dana”, pojašnjava dr Kostić.

Kardiovaskularne bolesti su  vodeće u obolevanju i umiranju našeg stanovništva. Pejsmejker terapija rešava veliki broj oboljenja koja spadaju u kardiovaskularnu patologiju. Prema Kliničkom centru, kao tercijalnoj zdravstvenoj ustanovi, gravitira preko dva i po miliona stanovnika iz ovog regiona.

 

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas