Početna » Dvadeset godina u bojama: Izložba Nadežde Džudović i Slobodanke Tošić

Dvadeset godina u bojama: Izložba Nadežde Džudović i Slobodanke Tošić

0

U Galeriji Niškog kulturnog centra  večeras će biti otvorena izložba „Dvadeset godina retrospektive Nadežde Džudović i Slobodanke Tošić“.

“Ova značajna izložba predstavlja pregled dve decenije stvaralaštva ovih umetnica, koje su se svojim radom istakle kao članice udruženja LUNA od 2004. godine”, saopštio je NKC.

Slobodanka Tošić i Nadežda Džudović rođene su istog dana, 4. marta 1944. godine, u Andrijevici. Nakon osnovnog obrazovanja u Crnoj Gori, završile su gimnaziju u Peći i studije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Njihova ljubav prema slikarstvu pojavila se u ranoj mladosti, ali ih životne okolnosti nisu odvele na Akademiju likovnih umetnosti, već su svoju umetničku strast razvijale samostalno.

Slobodanka Tošić je kroz svoj rad uspela da stvori izuzetno lirsko slikarstvo, koje se ističe optimizmom i prijatnim raspoloženjem kroz upotrebu boja. Njena sposobnost da intuitivno oseti tematiku prirode i prenese harmoniju svih likovnih elemenata na platno izaziva divljenje kod posmatrača. Njene slike imaju sličnosti sa impresionizmom, ali istovremeno nose i elemente fantastike prirode, pružajući posmatraču asocijativne forme koje u pejzažu nisu vidljive.

S druge strane, Nadežda Džudović se bavi realističkim pejzažima, posebno birajući objekte koji nose određenu simboliku i višeznačnost. Njeno slikarstvo pripada evropskom pokretu samoukih stvaralaca, koji svojom kreativnom energijom unose živost u kolorit slike. Nadežda je osvojila tehnologiju i strukturu slike, što joj omogućava da pojačano izražava raznovrsne materijale u prirodi i time dodatno istražuje njen poredak.

Izložba u Niškom kulturnom centru pružiće posetiocima priliku da se upoznaju sa delima ovih umetnica, koje su tokom svoje karijere realizovale tri samostalne izložbe i učestvovale na oko 70 kolektivnih izložbi. Njihovi radovi su izlagani širom Srbije i na međunarodnim izložbama, gde su stekle zasluženo priznanje.

“Pozivamo sve ljubitelje umetnosti da prisustvuju ovom značajnom događaju i uživaju u delima koja su obogatila našu umetničku scenu”, poručujuu NKC.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas