Početna » Episkop niški Arsenije predvodi osvećenje jedne od najstarijih crkava u Merošini. Obnovnljen hram Svetog Romana [VIDEO]

Episkop niški Arsenije predvodi osvećenje jedne od najstarijih crkava u Merošini. Obnovnljen hram Svetog Romana [VIDEO]

0

Nakon nekoliko godina od početka obnove, 15. juna 2024. godine u Merošini biće osvećena crkva Svetog Romana. Ovaj značajan događaj, koji će početi u 7 sati i 30 minuta, predvodiće episkop niški gospodin Arsenije.

Crkva Svetog Romana ima dugu i bogatu istoriju. Izgrađena je 1936. godine na temeljima starog crkvišta, što je čini jednim od istorijski najvažnijih verskih objekata u ovom kraju. Tokom poslednjih godina, od dolaska starešine hrama protonamesnika Đorđa Mirkovića, započeta je intenzivna obnova crkve, koja je sada dovedena do potpunog sjaja.

Foto: Crkvena opština Sv. Romana

Obnova hrama nije bila samo zadatak sveštenstva, već je uključivala i značajan doprinos parohijana, kao i nesebičnu pomoć donatora i lokalne samouprave.

“Hram je potpuno obnovljen. Porta i prilaz crkvi su takođe uređeni, čime je ovaj sveti prostor postao još lepši i pristupačniji za sve vernike i posetioce”, saopštila je Crkvena opština Sv. Romana i uputila poziv svima da prisustvuju i isprate ovaj važan događaj.

Foto: Crkvena opština Sv. Romana

Da podsetimo, obnova hrama počela je 2019. godine, na inicijativu Crkvenih odbora i sveštenika Đorđa Mirkovića. Hram u Biljegu bio je u najlošijem stanju pa je najpre on počeo da se obnavlja. Za obnovu crkve Svetog Romana tada je sprovedena i akcija pod nazivom “Ugradi sebe u hram” jer je bilo neophodno da se sanira krov koji je prokišnjavao.

Parohija merošinska broji šest crkava.

@glas.juga

⛪ Nakon nekoliko godina obnove, 15. juna 2024. godine u Merošini biće osvećena crkva Svetog Romana. Ovaj značajan događaj, koji će početi u 7:30, predvodiće episkop niški gospodin Arsenije. Crkva Svetog Romana, izgrađena 1936. godine na temeljima starog crkvišta, jedan je od istorijski najvažnijih verskih objekata u ovom kraju. Zahvaljujući intenzivnoj obnovi pod vođstvom protonamesnika Đorđa Mirkovića, crkva sada sija u punom sjaju. 🌟 OsvećenjeCrkve SvetiRoman Merošina IstorijskiDogađaj ObnovaCrkve

♬ original sound – Glas Juga – Glas Juga

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas