Početna » Film o Svetom Jakovu Arsoviću koji do dana današnjeg ostaje enigma biće prikazan u Nišu

Film o Svetom Jakovu Arsoviću koji do dana današnjeg ostaje enigma biće prikazan u Nišu

Upravo film "Sveti Jakov Tumanski" je, kako se navodi, skroman pokušaj da se doprinese kulturi sećanja i prikaže život našeg Svetitelja Jakova Arsovića

0
U maloj sali Niškog kulturnog centra za sredu 1. novembra u 20 časova biće prikazan dokumentarni film o životu Radoja Arsovića “Sveti Jakov Tumanski”. Gost će biti Boško Milosavljević, reditelj filma, a ulaz je besplatan.

“Dokumentarni film o životu Radoja Arsovića počinje u njegovom rodnom kraju, u Kušićima, nedaleko od Ivanjice. Dečak koji od malena pokazuje da je predodređen za školovanje, docnije će poći stopama velikih srpskih prosvetitelja. Nakon osnovne i srednje škole, ratni vihor odnosi ga u Francusku, u Monpelje.Nekoliko godina nakon rata, kao stipendista Ministarstva poljoprivrede, 1924. godine, stiče doktorat na prestižnom univerzitetu u zemlji naših saveznika iz Prvog rata.

Nakon toga, izgleda da se mladom čoveku smeši blistava karijera u diplomatiji.A onda, sticajem okolnosti, ili podstaknut višom silom – on bira drugačiji put.Sreće Svetog vladiku Nikolaja – i postaje iskušenik manastira Žiča…”, navode u NKC-u.

 

Film pokazuje ključne momente njegovog života – školovanje, rat, obrazovanje i prosvetiteljski rad, kao i potonje monašenje, stradanje, i – nakon smrti, uzdizanje u Svetost. Posebno se izdvaja period života koji je proveo kao iskušenik i
monah u Žiči, kao i stradanje i misija koja će ga dovesti do Tumanskog manastira ….

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas