Početna » Film „Što se bore misli moje“ kandidat za nagradu Oskar

Film „Što se bore misli moje“ kandidat za nagradu Oskar

0
Selekciona komisija za odabir srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademije filmske umetnosti i nauke, većinom glasova donela odluku da je srpski kandidat za 2023. godinu film „Što se bore misli moje“, reditelja Milorada Milinkovića, saopštio je Filmski centar Srbije.

Što se bore misli moje biće kandidat na 96. dodeli Oskara, koja je najavljena za 10. mart 2024. godine, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) u 2023. godini.

Prijavilo se osam filmova. U prvom krugu glasanja isti broj bodova, sedam, imao je i film “Čuvari formule”.
U drugom krugu glasanja rezultat je bio za film “Što se bore misli moje” – 11 bodova, a za film “Čuvari formule” – 10.

 

“Komisija nije bila tajna, imenovana je po ustaljenoj proceduri i rokovima i radila je po važećem praviliniku koji je potvrđen od strane Američke filmske akademije. Imena komisije iako nisu bila publikovana su, ispostaviće se, doznali svi pretendenti.

Glasanje za srpskog kandidata je obavljeno bez problema, bilo je pojedinačno i tajno, a zatim je usledilo brojanje bodova pred svim članovima komisije koji su svi potpisali donetu odluku. Međutim svesni da će njihova odluka, kakva god da je, od osam kandidata, sedam učiniti nezadovoljnim, zamolili su da se ne ide odmah u javnost sa imenima, da ne bi iz jednog kruga lobiranja ušli u drugi krug poziva i preispitivanja”, navodi Filmski centar Srbije u saopštenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Film „Što se bore misli moje“ koji govori o životu kneza Mihaila Obrenovića neposredno pre i nakon atentata.

Reditelj filma, rekao je na konferenciji na Filmskim susretima u Nišu, gde je ovaj film premijerno prikazan, da je priča u filmu o atentatu na kneza Mihaila potpuno tačna, dok su oni neke „bočne“ priče sami dodavali.

„Ta priča je zanimljiva sama po sebi i čudi me da je neko ranije nije uradio. Naša istorija je generalno zanimljiva. Što se uloga tiče, Dragana Mićanovića smo u startu planirali za ovaj projekat, mada, s obzirom da je projekat razrađivan skoro 10 godina, nismo to odmah isplanirali, već pre tri godine kada je bilo naznaka da će biti realizovan. Problem jedini koji smo imali je to što je Marko Živić koga smo planirali za ulogu telala preminuo od korone, pa je umesto njega uskočio Nenad Okanović“, rekao je Milinković.

On je dodao da su enterijer snimali uglavnom u dvorcima u Vojvodini, dok su javnu kuću snimali u Zemunu. Dosta kadrova je snimljeno u Valjevu, pojedini u Rajačkim pimnicama kod Negotina, dok Petrovaradin glumio Kalemegdan. Nenad Okanović je kazao da je u filmu trebalo da igra neku drugu ulogu, ali je igrao telala pošto je Marko Živić preminuo.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas