Početna » Galerija savremene likovne umetnosti Niš obeležila 54 godine umetničke tradicije

Galerija savremene likovne umetnosti Niš obeležila 54 godine umetničke tradicije

0

Galerija savremene likovne umetnosti Niš juče je obeležila svoj 54. rođendan. Od svojih skromnih početaka sa samo tri zaposlena i čestih promena adrese u prvih četiri godine, ova galerija je prerasla u značajnu i jedinstvenu ustanovu kulture, ne samo na lokalnom, već i na nacionalnom nivou.

„Pune 54 godine smo sa vama, negujemo, pratimo i prezentujemo savremeno vizuelno stvaralaštvo, sarađujemo sa autorima i ustanovama naše zemlje i inostranstva, održavamo tradiciju Likovne kolonije ‘Sićevo’ i Grafičke radionice, proučavamo i brižljivo prikupljamo umetnička dela koja danas predstavljaju značajno kulturno blago našeg Niša“, navode iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Galerija je posvećena zadržavanju visokih standarda u kulturnoj ponudi grada i očuvanju vredne kulturne baštine. Njen osnovni zadatak je prezentacija, proučavanje i popularisanje savremenog vizuelnog stvaralaštva, što se ostvaruje kroz izložbenu i izdavačko-informativnu delatnost. Pored toga, Galerija poseduje vlastiti fond umetničkih dela, što joj daje karakter muzejske ustanove, a obavlja i sve zakonom predviđene muzeološke poslove.

Foto: GSLU

Od osnivanja, Galerija realizuje Likovnu koloniju „Sićevo“ i od 2006. godine organizuje Grafičku radionicu u Sićevu. Obe manifestacije imaju međunarodni karakter i doprinose umetničkoj razmeni i afirmaciji kulture.

Galerija savremene umetnosti osnovana je odlukom Skupštine grada 9. juna 1970. godine, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je dr Lazar Trifunović. Kao prva samostalna institucija te vrste na užem području Srbije i treća u republici, Galerija je započela rad sa značajnim ambicijama i vizijom kulturnog razvoja.

Prve godine rada bile su obeležene prostorno-kadrovskim izazovima, ali Galerija je uspela da prevaziđe te poteškoće i da se održi kao jedinstvena ustanova kulture. Tokom decenija, broj zaposlenih je varirao od minimalnih tri do maksimalnih dvadeset pet, a trenutno Galerija ima petnaest stalno zaposlenih u dva odeljenja.

Izložbeni prostori Galerije uključuju Salon 77, Paviljon u Tvrđavi i Oficirski dom, pružajući raznovrsne i dinamične izložbene programe. Galerija savremene likovne umetnosti Niš nastavlja da bude važan kulturni centar, posvećen promociji i očuvanju savremene umetnosti u Srbiji.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas