Početna » GIK Niš ponovo objavila preliminarne rezultate: Naprednjaci i opozicija sa po 30 mandata

GIK Niš ponovo objavila preliminarne rezultate: Naprednjaci i opozicija sa po 30 mandata

0

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu danas je objavila drugu odluku o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike u Skupštini grada Niša. Ova odluka se ne razlikuje od prethodne odluke objavljene 3. juna.

Prema novim preliminarnim rezultatima, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 30 mandata, dok je Ruska stranka dobila jedan mandat. Opozicione liste su ukupno osvojile 30 mandata, raspodeljene na sledeći način: grupa građana “Dr Dragan Milić” osvojila je 16 mandata, koalicija “Biramo Niš” 10 mandata, pokret “Kreni promeni” dva mandata, dok je koalicija “Ujedinjeni – Nada za Niš” osvojila dva mandata.

Predsednica GIK-a Danijela Milićević najavila je da će danas biti saopštena odluka o 35 prigovora koje je opozicija uložila na biračke materijale, ali je na kraju saopštenje odloženo za sutra.

Dragana Milutinović, članica pravnog tima koalicije “Biramo Niš”, izrazila je zbunjenost zbog ponovnog utvrđivanja preliminarnih rezultata, ističući da su rezultati već bili utvrđeni 3. juna.

“Pisali smo prigovore i sada ne znamo zbog čega ponovo utvrđuju preliminarne rezultate”, kazala je Milutinović.

Opozicija je danas predala žalbe na rešenja o odbacivanju prigovora, a GIK ima 24 časa da ih prosledi Višem sudu u Nišu, koji ima 72 sata da o njima odluči. Milutinović je dodala da opozicija nema direktne informacije od zvaničnih predstavnika GIK-a i da se oslanjaju na internet prezentaciju Republičke izborne komisije.

Većina prigovora opozicije je odbačena od strane GIK-a sa obrazloženjem da su nerazumljivi, dok je manji broj odbačen kao nepotpun ili neosnovan.

“Naša grupa građana od danas ima rok 72 sata da uloži žalbu Višem sudu u Nišu. Imamo jedan prigovor delimično usvojen. Rešenje kojim je izmenjen rezultat glasanja mi i dalje nemamo, nismo ga videli”, rekla je Milena Vakić ispred pravnog tima GG “Dr Dragan Milić”

Opozicija smatra da su validni rezultati oni objavljeni u noći nakon zatvaranja biračkih mesta, prema kojima opozicija ima 31 mandat, dok koalicija okupljena oko SNS-a ima 29 mandata. Međutim, prema preliminarnim rezultatima GIK-a, opozicija i SNS trenutno imaju po 30 mandata, dok je Ruska stranka, koja podržava SNS, osvojila jedan mandat.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas