Početna » GIK u Nišu: 17 prigovora opozicije odbijeno kao “nerazumljivo”. Opozicija očekuje pravdu od Višeg suda

GIK u Nišu: 17 prigovora opozicije odbijeno kao “nerazumljivo”. Opozicija očekuje pravdu od Višeg suda

Izvor: Beta

0

Od 35 prigovora koje je opozicija u Nišu podnela Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zbog nepravilnosti u biračkom materijalu, do sada je odbačeno 17 prigovora, uz obrazloženje da su “nerazumljivi”. GIK ima rok do večeras u 20 časova da donese odluku i o preostalih 18 prigovora opozicije.

Advokatica Dragana Milutinović, članica pravnog tima koalicije “Biramo Niš”, za agenciju Beta izjavila je da je opozicija očekivala bolja obrazloženja od strane GIK-a: „Očekivali smo smislenije, lucidnije obrazloženje od ovog ‘nerazumljiv’. Prigovori su jasno i detaljno obrazloženi, nisu nerazumljivi. Pojedini prigovori su, međutim, odbacivani zbog slovnih grešaka,“ kazala je Milutinović.

Pravni timovi opozicije su već počeli da pripremaju žalbe koje će podneti Višem sudu u Nišu, a podnosioci prigovora imaju rok od 72 sata od objavljivanja rešenja da to učine.

„Očekujemo da će rešenja GIK-a za preostalih 18 prigovora biti objavljena tačno u 20 časova. Verovatno će i ti prigovori biti odbačeni kao nerazumljivi, tako da ćemo i za njih pisati žalbe Višem sudu,“ istakla je Milutinović.

Foto: printscreen N1

Prema njenim rečima, opozicija je sada u iščekivanju odluke Višeg suda, što će pokazati da li pravna država funkcioniše ili ne.

„Mislim da sud neće smeti da se igra sa ovim,“ izjavila je ona.

Milutinović je podsetila da su pravni timovi opozicije otkrili brojne nepravilnosti tokom uvida u birački materijal. U kutijama je pronađeno više glasova nego što je evidentirano birača u biračkom spisku, a brojke u zapisnicima su naknadno prepravljane u korist Ruske stranke i koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS). Takođe, na mnogim biračkim mestima postojali su listići bez potvrde koju mora potpisati osoba koja glasa van biračkog mesta.

„Sve te ozbiljne nepravilnosti na koje smo ukazali, GIK je ocenio kao nerazumljive. Krađa glasova je očigledna, ali se jedino GIK pravi da je ne vidi,“ istakla je Milutinović.

Opozicija u Nišu priznaje jedino izborni rezultat objavljen u noći između 2. i 3. juna, nakon što je obrađeno 100 odsto biračkog materijala. Po tom rezultatu, opozicija ima 31 od 61 mandata u gradskoj skupštini, dok je koaliciji oko SNS-a pripalo 29 mandata.

Gradska izborna komisija je 3. juna saopštila da je SNS sa koalicionim partnerima osvojila 30 mandata, posle čega su naprednjaci proglasili pobedu, s obzirom da ih je podržala Ruska stranka koja je osvojila jedan mandat.

Opozicija je odlučna da se bori protiv ovih nepravilnosti i očekuje da Viši sud razmotri sve žalbe i donese pravednu odluku.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas