Početna » Gljivarenje održano, gljiva jako malo

Gljivarenje održano, gljiva jako malo

0
Na Malom Jastrebcu održani su tradicionalni niški Dani gljiva gde su gljivari iz cele Srbije tragali za šumskim blagom uprkos lošim vremenskim prilikama.

Dugotrajni sušni period očekivano se odrazio i na gljive tako da ih trenutno u prirodi ima jako malo i to one vrste kojima vlaga nije od presudnog značaja. Onih koje se inače pojavljuju u ovo doba godine nema ni za lek ali nema mesta pesimizmu barem prema tvrdnjama Dušana Vučića, determimator Gljivarskog saveza Srbije i predsednika Glijvarskog društva Niš koje je organizovalo ovo okupljanje gljivara.

Foto: D.A.

“Nećemo još odjavljivati sezonu gljivarenja jer smo svedoci da smo u kratkim rukavima a novembar nam je pred vratima. U suštini čekamo da padne kiša i da će biti još gljiva, odnosno da se poajve one gljive koje do sada nisu imale priliku. Inače je ova godina bila antigljivarska jer smo u proleće imali dosta kiša ali nije se pojavio veliki broj gljiva već samo mali broj. Bilo je za branja ali nismo zadovoljni, kaže Vučić čije udruženje okuplja stotinak zaljubljenika u prirodu koji se trudi da svaki izlazak na teren iskoriste da nauče nešto više o bogatom gljivarskom fondu u ovom delu Srbije. Procenjuje se da se na ovom teritoriji nalazi oko hiljadu vrsta gljiva, jestivih i otrovnih.

Zato su i gljivari bili puni optimizma kada su krenuli šumama Malog Jastrebca da tragaju za gljivama i uspeli su da prikupe dovoljno količina za izložbu sa determinacijom ali i za kotliće u kojima su se krčkali ukusni gulaši sa desetak vrsta gljiva. Obišli su i istorijske znamenitosti kao što je spomenik posvećen Nikodiju Stojanoviću Tatku, narodnom heroju iz Drugog svetskog rata i prirodne lepote Krajkovačkog jezera.

Foto: D.A.

Na kraju druženja podelili su i zahvalnice Turističkoj organizaciji Niša, kompaniji MAK i Kinoko, Gljivarskom savezu Srbije i Nova servisu i kolegama gljivarima iz Vranja, Svrljiga i drugih gradova koji su ih podržali u organizaciji današnjeg druženja.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas