Početna » Grad koji je živeo od stakla i za staklo ponovo oživeo prošlost kroz igru svetlosti i boja

Grad koji je živeo od stakla i za staklo ponovo oživeo prošlost kroz igru svetlosti i boja

Prokuplje je nekada imalo fabriku stakla u kojoj su se proizvodile unikatne staklene forme, veoma tražene na domaćem i svetskom tržištu.

0
Prokuplje je nekada imalo fabriku stakla u kojoj su se proizvodile unikatne staklene forme, veoma tražene na domaćem i svetskom tržištu. Danas samo u malim proizvodnjama ova forma, veoma tražena na domaćem i svetskom tržištu, se održava zahvaljujući trojici mastora Draganu Đokiću, Savi Ristiću i Saši Stanimiroviću. Dok je radila fabrika “Staklara”  ovaj grad je mogao da se pohvali i sa ručno pravljene proizvode nastale topljenjem stakla. Deo tog umetničkog blaga, mogao je da se vidi na izložbi koja je prošle godine organizovana povodom obeležavanja Međunarodne godine stakla. Istoričar umetnosti Dragan Popadić, ponovo nas je podsetio na “staklarstvo u Prokuplju”, ali ovog puta kroz radionicu pod nazivom “Umetnička izrada nakita od stakla”, koja je održana u okviru manifestacije ,,Dani evropske baštine“, u galeriji „Boža ilić“.

 

“Prikazali smo proizvodnju stakla u Prokuplju u malom, koja još uvek nekako preživljava zahvaljujući trojici majstora. Reč je o Draganu Đokiću, Savi Ristiću i Saši Stanimiroviću. Ovom radionicom, koja je prikazana u jednostavnijoj varijanti, nastavljamo kontinuitet zanatsko umetničkog nasleđa, koji se odnosi na izradu nakita i figurina na breneru, a ne topljenjem stakla u peći”, rekao je Dragan Popović.

Foto: prokuplje.org.rs

Radionica je bila namenjena učenicima Gimnazije i Tehničke škole, a realizovali su je majstori, duvači stakla Dragan Đokić i Sava Ristić, uz tehničku podršku Saše Stanimirovića.

“Sa majstorom, koji je ovaj put samo pružio tehničku podršku i pomogao svojim alatom, u najskorijem periodu ćemo realizovati još jednu radionicu ovakvog tipa”, dodao je Popović.

Foto: prokuplje.org.rs

On je podsetio na izložbu „Staklarstvo u Prokuplju“, čiji je autor, a kojom je obeležena međunarodna godina stakla 2022. i 60 godina od prvog topljenja stakla u našem gradu.

“Bila je posvećena istorijskom razvoju i tehnologiji proizvodnje stakla kao materijala, kako prirodnog, tako i industrijskog. Tom prilikom je posetiocima predstavljen značaj i raznovrsnost materijala i tehnologija u savremenom svetu. Na samoj izložbi, predstavljena je i tehnologija topljenja stakla, kao i alati za izradu stakla, uz pomoć majstora, duvača stakla, a na primeru proizvođača, fabrike stakla u Prokuplju i Paraćinu”, podsetio je istoričar umetnosti Dragan Popović.

Tada je predstavljeno preko 100 predmeta od stakla, koji pripadaju privatnim zbirkama umetnika, ali i brojnih građana, koji su ih pozajmili muzeju, a izložbu u galeriji, otvorio je državni sekretar u Ministarstvu kulture Republike Srbije, Miodrag Ivanović.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas