Početna » Građanksi aktivizam pobedio, izdignuti pešački prelazi u “ulici smrti” u Nišu. Vozači koji nisu znali, leteli preko njih (VIDEO)

Građanksi aktivizam pobedio, izdignuti pešački prelazi u “ulici smrti” u Nišu. Vozači koji nisu znali, leteli preko njih (VIDEO)

0
Kako se vozi u tzv “ulici smrti” u Nišu najbolje pokazuje snimak, koji je objavila instagram stranica nishnocu. Vozači koji su navikli brzo da voze, ne znajući da su postavljeni usporivači brzine kod pešačkih prelaza, bukvalno su leteli preko njih. Rakcije su različite, ali jedno je sigurno, da su vozili propisanom brzinom sigurno bi ih videli.

Upravo se u Knjaževačkoj ulici u Nišu dešava najveći broj saobraćajnih nesreća u kojima su stradali pešaci. Stanovnik Knjaževačke i jedan od inicijatora protesta Ljuba Kostić je podsetio da su pre nekoliko meseci dvojica Nišlija nastradala na ovom pešačkom prelazu. Jedan kao pešak, drugi kao vozač. I ta priča se u Knjaževačkoj ponavlja već decenijama.

„Šta mislite, da li građanski aktivizam ipak ima efekta ili ne?
Možemo li njime nešto postići u smislu ostvarivanja minimuma zajedničkog interesa?
Oduvek sam iskreno verovao da možemo iako često nailazite na osporavanja ili podsmeh“, rekao je Ljuba Kostić.

Protesti žitelja ove ulice i kasniji pregovori sa predstavnicima vlasti su doveli do toga da bezbednost svih učesnika u saobraćaju sada bude veća. Vozači će morati da uspore i tako sačuvaju nečiji život a svoj ne upropaste. Jer stvari se dešavaju u sekundi, posle je kasno.

„Najavljenu rekonstrukciju cele ulice ne mogu da komentarišem. Videćemo šta će od svega toga biti i da li će je uopšte biti. Neka struka je to radila već duže vreme i mi ne možemo unapred „da znamo“ da li je to dobro rešenje ili nije. To i slično tome je tek neka druga borba i ona se mora voditi kroz institucije.

Ono što smo zahtevali od izabranih predstavnika vlasti u Nišu a to su HITNE MERE za povećanje bezbednosti, to smo izborili u vidu ovih denivelacija najrizičnijih pešačkih prelaza.

Pred svima nama je dugačak put da svoj grad dovedemo do mesta koje zaslužuje. Imamo mnogo posla. I mi to zaista možemo – zajedno“, zaključio je Kostić.

Automobilima preko izdignutig pešačkih prelaza…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nishnocu (@nishnocu_bekap)

Povodom početka radova u ovoj ulici, koji mnogi nazivaju “ulicom smrti”, oglasila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i na svom facebook nalogu najavila da je počela izgradnja horizontalnih usporivača na četiri lokacije ispred pešačkih prelaza.

Sve raskrsnice biće dodatno osvetljene, a u toku je i izrada projekta uređenja te ulice koji će podrazumevati biciklističke staze i dodatne sadržaje za bezbednije učesnike u saobraćaju, napisala je gradonačelnica na svom fejsbuk profilu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas