Početna » Grb nekadašnje Jugoslavije i dalje atrakcija i omiljeno mesto za turiste u Nišu. Na današnji dan obeležavao se Dan republike

Grb nekadašnje Jugoslavije i dalje atrakcija i omiljeno mesto za turiste u Nišu. Na današnji dan obeležavao se Dan republike

0
Betonski grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je posle Drugog svetskog rata postavljen na fasadu zgrade Univerziteta u Nišu, a koji je nakon raspada SFRJ skinut i zaboravljen, i 9dalje je prava atrakcija u Nišu. On se nalazi na samom ulazu u Gradsku baštu u Tvrđavi, i privlači pažnju svih posetilaca. Više se interesuju za grb nego za cveće, kažu nam zaposleni.

Pored grba se slikaju „i stari i mladi“, ali prvenstveno one generacije kojima je bivša Jugoslavija ostala u sećanju kao najbolja zemlja na svetu. Ne slikaju se samo Nišlije, već i Japanci, Norvežani, Bugari, Makedonci, svi koji prošu ovde.

Foto: Glas juga

Zanimljivo je to da niko od posetilada do sada nije imao zamerku što je grb SFR Jugoslavije postavljen u bašti, jer je to deo istorije.

Prilikom uredjenja ovog prostora, radnici „Mediane“ su u šiblju i travi pronašli ruinirani grb, ali ga srećom nisu otpremili na deponiju. Očistili su ga od mahovine i zemlje, prefarbali i postavili pored kapije na ulazu, što se pokazalo kao pravi pogodak.

Foto: Glas juga

Nekada se slavio 29. novembar

U SFRJ se slavilo pet državnih praznika, a poslednji u godini bio je 29. novembar, Dan Republike.

Praznovao se dva dana i to sve do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Dan republike se od Drugog svetskog rata slavio na dan kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine u Jajcu.
AVNOJ je tada konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije, dok je kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti konstituisan Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obeležja narodne revolucionarne vlade.
Kao posebna odluka AVNOJ-a Josipu Brozu Titu dodeljena je titula “maršal Jugoslavije”, na osnovu predloga koji je postavila slovenačka delegacija.
Baš kao i Praznik rada i Dan mladosti, i Dan Republike je slavljen uz pompu, organizovane su svečane akademije, počasni plotuni, đaci su dobijali pionirske marame, deljeno je ordenje. Radnici su koristili priliku da odu do rodnog sela ili na kraće putovanje.
Kada je ukinut praznik?
Sa raspadom SFRJ u svim njenim republikama je prestalo obeležavanje 29. novembra, osim u SR Jugoslaviji. Od 1997. godine 29. novembar se u SRJ praznovao kao dan kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika.
Ovaj datum je poslednji put bio neradan 2001. godine, a naredne je ukinut odlukom Savezne skupštine.
Danas Srbija ima pet državnih praznika – Novu godinu (1. i 2. januar), Sretenje – Dan državnosti Srbije (15. i 16. februar), Praznik rada (1. i 2. maj), Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar) i Dan zastave – 15. septembra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas