Početna » Insekti koji razgrađuju plastiku: Naučnici iz celog sveta okupljeni u Nišu

Insekti koji razgrađuju plastiku: Naučnici iz celog sveta okupljeni u Nišu

0

U Nišu je danas završen Međunarodni simpozijum o istraživanju slatkovodnih insekata, organizovan od strane Prirodno-matematičkog fakulteta. Ovaj značajan događaj, koji se bavio usko stručnom temom, okupio je veliki broj naučnika i istraživača iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Tajvana i Katara. Naučnici su u Nišu prikazali kako porodica insekata biljnih komaraca može imati veliki uticaj na životnu sredinu, posebno u kontekstu razgradnje plastike.

Simpozijum je pružio priliku za umrežavanje i razmenu ideja među naučnicima, studentima i entuzijastima iz oblasti ekologije i bioloških nauka. Ovaj međunarodni kongres je po prvi put organizovan u Srbiji, baš u godini kada se obeležava 60. godišnjica postojanja Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

„Sve više se prelazi sa osnovnih i teoretskih istraživanja na nešto što je primenjeno. Isprobavaju se mnoge nove metode. Imamo učesnike iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Tajvana i Katara. Ovakve razmene pokazuju da možemo zajedno da pokrenemo jedan sistem. Jedna država ima infrastrukturu, druga ekspertizu, ali komunikacija između svih nas je najvažnija“, poručila je Aleksandra Trajković, istraživač-saradnik na PMF-u Niš.

Članovi brojne porodice hironomida imaju mnoge benefite za ekologiju – neki pokazuju kvalitet vode, drugi organizmi ukazuju na stanje u ekosistemu, brzo, efikasno i ekonomski isplativo, dok jedna vrsta biljnih komaraca razgrađuje mikroplastiku.

Naučno-tehnološki park Niš podržao je više od 10 konferencija koje su organizovali fakulteti Univerziteta u Nišu. Direktor NTP-a, Milan Ranđelović, istakao je važnost ovakvih događaja za potencijalnu komercijalizaciju istraživanja.

„Trudimo se da u Naučno-tehnološki park privučemo što više naučnih konferencija koje organizuju fakulteti Univerziteta u Nišu, sa ciljem približavanja aktivnosti Parka istraživačima na fakultetima. S druge strane, kroz promociju principa i prilika koje su na raspolaganju za istraživače, radimo na komercijalizaciji njihovih istraživanja,“ rekao je Ranđelović.

Sledeći simpozijum biće održan u Kanadi za tri godine, najavljuju organizatori.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas