Početna » Iz niške prošlosti: Ćele kula na udaru vandala, pokušao da ukrade lobanju

Iz niške prošlosti: Ćele kula na udaru vandala, pokušao da ukrade lobanju

0

Šira javnost nedavno je bila u prilici da pročita rezultate prve faze istraživanja u okviru projekta „Novo lice Ćele kule“ koji ima za cilj antropološku analizu, digitalizaciju i rekonstrukciju lica srpskih junaka Čegarske bitke čije su lobanje uzidane u spomenik.

Iako skoro svaki Nišlija, ali i građani Srbije, Evrope i sveta koji su posetili Ćele kulu, zna istorijat njenog nastanka, sigurno niste upoznati sa jednim događajem oko ovog spomenika koji se odigrao pre 53 godine.

Dana 24. februara 1970. na Ćele kuli zbio se nesvakidašnji incident: posetilac spomenika pokušao je da ukrade jednu od uzidanih lobanja.

 

Tog dana, iz nepoznatih razloga, nožem je odvalio jednu od lobanja, a tom prilikom iz nje je povadio sve zube i oštetio viličnu kost.

 

Kako su o tome pisale „Narodne novine“, počinioca sa inicijalima M. D. sprečio je jedan od vodiča Narodnog muzeja.

 

O ovom neverovatnom događaju obavešten je i Zavod za zaštitu spomenika, koji je sredinom marta, započeo sa pripremom zahteva Javnom tužilaštvu u Nišu da se počinilac krivično procesuira.

 

Zanimljivo je i ta, da je ovaj „savremeni vandal“, kako ga naziva novinar niškog lista, i pored toga što je uhvaćen na delu, odbijao da prizna svoje delo.

Izvor: Narodne novine

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas