Početna » Izložba “Boško Petrović: Skice za velika dela” u Niškoj tvrđavi

Izložba “Boško Petrović: Skice za velika dela” u Niškoj tvrđavi

0

U četvrtak, 11. jula u 20 sati, u Paviljonu u Niškoj tvrđavi, svečano će biti otvorena izložba “Boško Petrović: Skice za velika dela”, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti. Obimna zbirka nacrta za tapiseriju, skulpturu i mozaik naći će se pred niškom publikom zahvaljujući saradnji Galerije SUL i Muzeja Vojvodine, koji čuva veliki broj radova Boška Petrovića, a povodom stotinu godina od njegovog rođenja i četrdeset godina od smrti.

Boško Petrović pripadao je ratnoj i posleratnoj generaciji autora koja je sredinom prošlog veka krenula u potragu za novim, autentičnim slikarskim izrazom. Osim klasičnog slikarstva, bavio se mozaikom, crtežom, akvarelom, kolažom, grafikom i tapiserijom, doprinoseći njenom razvoju i afirmaciji. Izložba “Skice za velika dela”, koju je priredila autorka Dragana Garić Jovičić, predstavlja deo Petrovićevih radova koji ilustruju stvaralački proces i način rada, bez stavljanja akcenta na samu temu.

Publika će imati priliku da premijerno vidi maketu Spomenika ropstvu i mapu grafika za taj spomenik, nastalu tokom Drugog svetskog rata, koja predstavlja jednu od prvih ideja o spomeniku revoluciji u okupiranoj Evropi. Početkom pedesetih godina, Boško Petrović počeo je intenzivno da se bavi mozaikom, posebno portretima manjih formata, a deo postavke čini i jedna od impresivnijih skica za monumentalni mozaik koji se danas nalazi u Skupštini AP Vojvodine.

Duplerica – tapiserije Radnički pokret u Vojvodini

Posebnu celinu radova čine skice na temu revolucije, rađene za tapiserije i murale između 1965. i 1975. godine. Ovaj obiman ciklus skica, zajedno sa monumentalnom tapiserijom, oslikava predanost i profesionalizam sa kojim je Boško Petrović prilazio svojoj temi.

Prema rečima Dragane Garić Jovičić, originalni, smeli i ekspresivni likovni izraz svrstao je Petrovića u red najznačajnijih vojvođanskih stvaralaca. Boško Petrović bio je učesnik Likovne kolonije Sićevo 1975. godine, a samostalnu izložbu u Nišu priredio je 1976. godine. U fondu Galerije SUL nalazi se 16 njegovih dela.

Izložba u Paviljonu u Tvrđavi biće otvorena za javnost do 5. avgusta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Galerija SLU Niš (@galerijaslunis)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas