Početna » Izložba „Unutrašnje čulo“ Pauline Aleksić i Sare Popović u Salonu 77

Izložba „Unutrašnje čulo“ Pauline Aleksić i Sare Popović u Salonu 77

0

U utorak, 18. juna u 20 sati, u Salonu 77 u Tvrđavi biće otvorena izložba fotografija „Unutrašnje čulo“ autora Pauline Aleksić i Sare Popović. Ova izložba predstavlja jedinstvenu interpretaciju predela u tehnici crno-bele fotografije i donosi dve različite autorske perspektive, koje će publika moći da vidi do 9. jula.

Prema saopštenju Galerije savremene likovne umetnosti, izložba „Unutrašnje čulo“ donosi dva bitno različita autorska rukopisa. Aleksić i Popović, kroz svoje radove, pružaju publici dve pozicije mišljenja medija i dela. Paulina Aleksić precizno organizuje kadar, stvarajući prizore svakodnevice koji ulaze u kolektivno sećanje.

„Njeni radovi su specifični i izazivaju izbalansirane zaključke, slutnje i pitanja,“ ističe Galerija savremene likovne umetnosti.

Sa druge strane, Sara Popović snima fotografije “iz ruke” i u pokretu, manipulišući maglinama, blurom i svetlošću.

„Potpunim prenebregavanjem faktografskog svojstva fotografskog medija, umetnica se približava iskazu svojstvenom tradicionalnim likovnim vrstama i estetici novotalasnog filma,“ navodi Galerija savremene likovne umetnosti.

Miljan Nedeljković, profesor koji je pratio radove autorki, dodaje:

„Radovi dve mlade autorke sugerišu povratak ideji da je život neprestano kretanje i zbir proživljenog, koji kao takvi i umnoženi iskustvima generacija, grade mozaik istorije i budućnosti.“

O autorkama

Paulina Aleksić (1999, Zaječar) diplomirala je 2021. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu na departmanu za primenjene umetnosti, odsek grafički dizajn. Master studije završila je 2022. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za fotografiju. Učestvovala je na brojnim izložbama i festivalima, uključujući i umetničku studentsku grupu „PETA 128“.

Paulina Aleksić, Krov, 2021.

Sara Popović (1997, Niš) završila je osnovne i master studije 2022. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, departman za primenjene umetnosti, odsek grafički dizajn. Tokom studija učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a od 2019. godine aktivno volontira kao fotograf na internacionalnom džez festivalu „Nišvil“.

Sara Popović, Polje, 2021.

Prva zajednička izložba „Unutrašnje čulo“ realizovana je 2023. godine i prikazana u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu, Radul-begovom konaku u Zaječaru, Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu i Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Izložbu „Unutrašnje čulo“ publika može posetiti u Salonu 77 u Tvrđavi do 9. jula.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas