Početna » Izviđači kartom i busolom savladali stazu dugu 10km

Izviđači kartom i busolom savladali stazu dugu 10km

0

Odred izviđača “Lola” organizovao je 43. izviđačko-orijentacioni višeboj “Lola” od 7. do 9. juna u Izviđačkom centru “Cerje” nedaleko od Niša. Ova tradicionalna aktivnost okupila je više od 160 mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pružajući im priliku da demonstriraju svoje veštine u prirodi kroz niz takmičarskih disciplina.

Takmičari su stigli iz različitih gradova, uključujući Petrovac na Mlavi, Belu Palanku, Svrljig, Zaječar, Niš, kao i Brod i Zenicu iz Bosne i Hercegovine. Učesnici, uzrasta od 11 do 19 godina, proveli su tri dana u Cerju, gde su se, pored takmičenja, družili i uživali u prirodnim lepotama ovog kraja.

Prema rečima starešine takmičenja Andrije Đurića, IOV “Lola” je mnogo više od takmičenja.

“Ovo je prilika da izviđači pokažu svoje veštine, ali i da se druže i stiču nova prijateljstva. Zahvaljujući entuzijazmu i energiji svih učesnika, ovogodišnji višeboj je bio izuzetno uspešan,” izjavio je Đurić.

Centralni deo takmičenja održan je u subotu, kada su izviđači, koristeći kartu i busolu, obilazili kontrolne tačke na deset kilometara dugoj stazi. Tamo su ih čekali izazovi iz različitih disciplina, uključujući praktične veštine iz prve pomoći, prenošenje poruke morzeovom azbukom, pisanje izveštaja i poligon spretnosti.

Generalni pehar osvojio je Odred izviđača “Mija Stanimirović” iz Niša. Među mlađim izviđačima i planinkama, najuspešnija je bila ekipa “Kapibare” iz Broda, dok je u kategoriji starijih izviđača i planinki prvo mesto osvojila ekipa “JOKS” iz Niša.

Organizatori su istakli da je cilj ovog višeboja bio da mladi razvijaju svoje orijentacione sposobnosti, timski rad i snalaženje u prirodi, što predstavlja suštinu svakog izviđačkog orijentacionog višeboja.

Odred izviđača “Lola”, osnovan 1961. godine, kontinuirano sprovodi izviđačke aktivnosti za sve starosne grupe, uglavnom na području Niša, ali i u Crnoj Gori, u Izviđačkom centru “Stoliv”. Sa preko 200 članova, “Lola” je jedan od najvećih odreda u Srbiji.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas