Početna » Kafka živi: Niš otvara dve izložbe u čast stogodišnjice smrti pisca

Kafka živi: Niš otvara dve izložbe u čast stogodišnjice smrti pisca

0

Povodom stogodišnjice smrti Franca Kafke, u Galeriji Univerzitetske biblioteke u Nišu, 10. jula u 12 časova svečano će biti otvorene dve izložbe koje slave život i delo ovog velikog pisca. Posetioci će imati priliku da uživaju u ilustrovanim scenama iz Kafkinog života, uključujući manje poznate činjenice o autoru i njegovoj neposrednoj okolini.

„Izložba naglašava vanvremenske elemente Kafkinog dela i ličnosti, pokazujući zašto se još uvek smatra relevantnim piscem, koji privlači čitaoce širom sveta“, navode iz Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ Niš.

Prva izložba, pod nazivom „Komplett Kafka“, prikazuje biografiju čuvenog pisca u formi stripa, koju je nacrtao višestruko nagrađivani strip autor i ilustrator Nikolas Maler iz Beča.

„Maler je na neponovljivo duhovit način inscenirao Kafkin život i njegovo delo u biografskom stripu „Komplett Kafka“, a pritom nije zazirao od velikih pitanja: Zašto nije uspeo Kafkin plan da napiše seriju jeftinih turističkih vodiča? Ko je napisao nastavak jednog od njegovih najvažnijih dela, „Povratni preobražaj Gregora Samse“? I kakve to veze ima sa „belom robinjom“?“, ističu izložbeni organizatori.

Druga izložba nosi naziv „Franc Kafka – čovek svog i našeg vremena“ i posvećena je istoimenoj knjizi pisca Radeka Malija i ilustratorke Renate Fučikove. Ova postavka prikazuje Kafkin život iz manje tradicionalnih uglova, razbijajući razne stereotipe i zablude o ovom legendarnom autoru.

„Priča nas vodi kroz život i rad čuvenog Pražanina, koji je bio poznat po svojoj idiosinkraziji i nemogućnosti da se prilagodi zahtevima svog vremena, kao i po kompleksnom odnosu sa gradom u kom je odrastao, što se u značajnoj meri odrazilo na njegovo stvaralaštvo“, navodi se u opisu izložbe.

Izložbe su rezultat saradnje sa Češkim centrom Beograd i Gete institutom u Beogradu. Na otvaranju izložbi, posetiocima će se obratiti direktor Gete instituta dr Kristof Feldhus i upravnica Univerzitetske biblioteke, gospođa Snežana Bojović.

Ulaz je slobodan, te se pozivaju svi zainteresovani da posete ovu jedinstvenu kulturnu manifestaciju i prisete se lika i dela Franca Kafke, pisca čije delo i dalje inspiriše generacije širom sveta.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas