Početna » Klinički centar Niš bogatiji za još 13 mladih lekara. Ipak, jedan deo najboljih diplomaca i dalje bez posla

Klinički centar Niš bogatiji za još 13 mladih lekara. Ipak, jedan deo najboljih diplomaca i dalje bez posla

0
Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo još 2018. godine se nastavlja. Još 100 najboljih diplomaca državnih medicinskih fakulteta i zvanično je dobilo posao u nekoj od zdravstvenih ustanova naše zemlje. Ugovore je dobilo i 13 mladih lekara, koji će raditi  u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, uručila ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić, a ceremoniji su prisustvovali i pojedini ministri iz drugih resora.

Još jedan dokaz da država Srbija brine o mladim naučnicima i čini sve, da oni zahvaljujući svom radu i zalaganju budu najbolje sagledani, ostanu u zemlji i budu na usluzi svim građanima, upravo je današnja svečana ceremonija, zahvaljujući kojoj je UKC Niš, deseti put zaredom, dobio pojačanje u svojim redovima lekara, njih 13, koji će zajedno sa starijim kolegama, zbrinjavati više od dva i po miliona pacijenata, koji gravitiraju ka najvećoj zdravstvenoj ustanovi tercijarnog tipa na jugu Srbije, niškom Univerzitetskom kliničkom centru.

Ipak, za pojedine mlade lekare posla nema jer je ove godine zapošljavanje najboljih diplomaca organizovano samo jednom, umesto dva puta, kao što je to bio slučaj svih proteklih godina, počev od 2018. godine.

Oni su se pre desetak dana obratili medijima, nakon čega su pozvani na razgovor u Ministarstvu zdravlja. Razgovorom nažalost nisu došli do rešenja.

“Uprkos našim očekivanjima, da će Ministarstvo izaći sa predlogom kako da se problem reši, odmah na početku nam je saopšteno da drugog kruga zapošljavanja najboljih diplomaca neće biti, uz obrazloženje da u budžetu Republike Srbije nema sredstava za ovu aktivnost. Takodje nam je rečeno da zapošljavanje po ovom osnovu nije obaveza Ministarstva već stvar dobre volje Vlade. Od strane predstavnika ministarstva nam je savetovano da pratimo oglase za zapošljavanje te da pristupimo volonterskom  radu kao prvoj stanici na putu ka konačnom zaposlenju, što se u prošlosti pokazalo neefikasnim i rezultiralo masovnim odlivom medicinskih radnika. Postavljeno nam je pitanje da li mi imamo neki predlog kojim bismo rešili ovu situaciju”, preneli su.

 

Novozaposleni lekari, radiće na deset različitih Klinika niškog UKC-a, a prilikom raspoređivanja, kao i uvek, Uprava naše zdravstvene ustanove, trudila se da uskladi želje novozaposlenih medicinara sa kadrovskim planom i potrebama.

Stalno zaposlenje odmah nakon završenih studija je, prema rečima najboljih diplomaca, prilika za stručno usavršavanje i profesionalno napredovanje kroz besplatnu specijalizaciju i doktorske studije, ali i najbolji dokaz da država zna da ceni rad, trud i zalaganje.

I prvi čovek niškog Univerzitetskog kliničkog centra, prof. dr Zoran Perišić, nije krio zadovoljstvo zbog podmlatka koji postaje deo tima medicinara Ustanove, te je naglasio da „nije važno da rade ono što vole, već da vole ono što rade“, jer je upravo to, ono čime će se baviti u životu i gde će graditi svoje karijere .

“Vi ste važni i bitni za budućnost ove zdravstvene ustanove. Voleo bih da vam kažem, kao neko ko je dugo u našem poslu, da ono što investirate u sebe od početka , zauvek ostaje vaše i niko vam to ne može oduzeti”, poručio je u mladim lekarima prof. dr Perišić, nakon svečane ceremonije.

Mladi lekari, koji su  i zvanično deo tima UKC Niš su: dr Isidora Milić, dr Ina Kostadinović, dr Dragana Stojiljković, dr Ana Stojković, dr Nikola Petković, dr Aleksa Stefanović, dr Aleksandra Radivojević, dr Ana Petrović, dr Lazar Lazić, dr Natalija Mitrović, dr Dušan Jovanović, dr Andrijana Jovanović i dr Ivana Mitić.

U okviru „Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“ koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, u zdravstvenim ustanovama u Srbiji , zaključno sa ovom akcijom, u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, do sada je ukupno zaposleno 153 lekara i 111 medicinskih sestara- tehničara, a na nivou cele zemlje, čak 911 lekara i 1750 medicinskih sestara i tehničar.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas