Početna » Klubovi iz Niša, Italije, Turske i Portugalije na istom zadatku. Sprovode projekat “Više od pobeđivanja – Fudbal kao put za lični razvoj”

Klubovi iz Niša, Italije, Turske i Portugalije na istom zadatku. Sprovode projekat “Više od pobeđivanja – Fudbal kao put za lični razvoj”

0
FK “Nacional” iz Niša, sa Klubom za osnaživanje mladih 018 Niš, kao nosiocem, sprovodi projekat “More then Winning: Više od pobeđivanja – Fudbal kao put za lični razvoj” u saradnji sa partnerima, Melagodo Club iz Italije, Kargenc Club iz Turske i FuteBola iz Portugalije.

Projekat se odnosi na razvoj željenih uslova za decu kako bi se bavila fudbalom, dok u isto vreme uče o važnosti sportskih vrednosti kao što su tolerancija, fer plej, timski duh, društvena kohezija i druge relevantne društveno-demokratske vrednosti. Bavi se i istraživanjem različitih odnosa kada je u pitanju dečiji fudbal (trener – dete, roditelji – dete, trener – roditelji, roditelji – roditelji koji dolaze iz drugog kluba i slično).

“Projektom ćelimo da razvijemo trening modul o društvenim aspektima dece u sportu, sa fokusom na fudbal, da osnažimo trenere veštinama i kompetencama za bolje društvene aspekte u sportskom obrazovanju i  da promovišemo sigurno okruženje u sportu za decu”, kazali su u niškom klubu “Nacional”.

Ovaj klub je zahvaljujući ovom projektu boravio u Portugalu, gradovima Montižo (Montijo) i Lisabon (Lisboa). Nakon toga gostovao je i u Italiji, gradovima Korato, Polinjano, Ortanova i Ostuni u oblasti Pulja.

“Tamo su mališani trenirali ali imali i tu privilegiju da na Apeninskom poluostrvu pioniri ovog kluba odigraju fudbalski meč protiv rivala iz FK TikiTaka Ortanova i zabeleži zasluženu pobedu”, dodaju u izjavi za Glas juga.

Niški klubovi su bili domaćini petodnevnog fudbalskog kampa u Nišu, i ugostili fudbalere iz Turske, Portugalije i Italije.

“Ugostili smo ih na tradicionalan srpski način. Oni su ovde bili sa svojim roditeljima, a na kraju njihovog nezaboravnog boravka u Nišu i Srbiji imali su i revijalni turnir”, ističu.

Ono što je posebno značilo mališanima i roditeljima, jesu i radionice koje je organizovao FK Nacional u saranji sa specijalistom sportske psihologije dr Davorkom Leoni.

“Imali smo seriju psiholoških savetovanja i radionica sa temama razvoja dečijeg sporta i izazovima bavljenja fudbalom počev od ranih uzrasta pa do početka adolescentskog perioda u kojima su učestvovali mladi fudbaleri generacija igrača rođenih od 2010. do 2016. godine”, objašnjavaju u FK Nacional.

Dodaju da su radionicu su sa velikim zadovoljstvom sproveli mladi fudbaleri generacija 2011. i mlađih, predstavnici KOM018, treneri i roditelji.

 

Projekat More than Winning se implementira u periodu 01.01.2023 do 31.12.2023, a finansiran je od strane Evropske Unije kroz Erasmus + Sport.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas